Bosna i Hercegovina vodom najbogatija u regiji

Podaci Svjetske banke (WB) potvrdili su da je BiH sedma zemlja u Europi po bogatstvu pitke vode, a prva u regiji, ispred Hrvatske i Srbije, ali i od, primjerice, Njemačke od kojih ima sedam puta veće vodne resurse obnovljivih izvora pitke vode.

Prema podacima Svjetske banke BiH raspolaže sa 9,461 kubnih metara pitke vode po glavi stanovnika, što je svrstava među zemlje najbogatijih vodnih resursa SAD, Japan, Njemačku, Francusku i Kinu.

Unatoč tome, iznenađujući su i razočaravajući sljedeći podaci: U BiH je od početka ove godine uvezeno 29.435 tona vode u vrijednosti od 13,1 milijuna KM, dok je izvezeno 13.163 tona u iznosu od 2,4 milijuna KM, podaci su Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Tijekom 2011. u BiH je uvezeno 34.953 tone vode u vrijednosti od 15 milijuna KM (16.102 tone negazirane prirodne mineralne vode te 18.851 tona gazirane vode), dok je izvezeno dvostruko manje, odnosno 17.526 tona, u vrijednosti od 2,8 milijuna KM.

Ni 2012. nije bila “bolja”: U BiH je u prvih 11 mjeseci 2012. godine uvezeno 34.577 tona vode ukupne vrijednosti 7,9 milijuna eura, dok je izvezeno svega 15.253 tona vrijednih 1,7 milijuna eura, podaci su Uprave za neiravno oporezivanje BiH.

Voda se uglavnom uvozila iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, dok se najviše izvozila u Hrvatsku i Srbiju,

Projekt menadžer Sektora za makroekonomiju Vanjskotrgovinske komore BiH, Igor Gavran, za Glas Srpske, kazao je da BiH nema potrebu za tolikom uvozom vode jer raspolaže dovoljnim vlastitim količinama.

Prema njegovim riječima, za veliki uvoz vode najveći “krivci” su veliki inozemni trgovački lanci koji preferiraju vodu iz svojih država.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

  • De se malo saberite ovo su podatci u odnosu na broj stanovnika, tako recimo Njemačka ima 12-14 puta veće ukupne zalihe obnovljivih izvora pitke vode. Usput za industriju su bitniji neobnovljivi izvori pitke vode (jura i krede)

  • saberi se ti… sta ima veze ako je po broju stanovnika,cinjenica je da vode ima dovoljno, al nek mi uvozimo janu i glumimo sminkere. Da bar ocemo ostati zedni!!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.