Novorođenčad iz BiH će ostati bez matičnih brojeva

Zbog opstrukcija ključnih zakona iniciranih iz Ministarstva civilnih poslova BiH, od strane stranaka iz FBiH, BiH će se uskoro suočiti sa ogromnim problemima, a novorođenčad će čak ostati bez matičnih brojeva, upozorio je danas Nebojša Radmanović, predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a.

On je pojasnio da su stranke iz FBiH, zbog problema u tom entitetu, srušile tri zakona – zakon o matičnom broju, zakon o državljanstvu i zakon o prebivalištu i boravištu, zbog čega je pozvao predstavnike međunarodne zajednice da se uključe u rješavanje ovog problema.

– Međunarodna zajednica bi trebala više pomoći u tom dijelu, a ne stavove iz FBiH nametati nama u RS-u i tako BiH dovoditi u još težu situaciju, rekao je Radmanović.

Istaknuo je da je stav SNSD-a da bi svim građanima BiH trebalo biti omogućeno da sa osobnom iskaznicom prelaze u Hrvatsku, bez obzira što će to za njih od 1. srpnja ove godine biti šengenska granica.

– Svakodnevno se radi u Vijeću ministara BiH, koje je poduzelo određene mjere svjesno onoga što donosi ulazak Hrvatske u EU, kao i u radnim skupinama da se što je moguće lakše prihvati takva situacija, naveo je Radmanović, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Podsjetio je da, ukoliko bude usvojen stav da samo stanovništvo iz pograničnog dijela bude moglo prelaziti granicu sa osobnom iskaznicom, to znači da će polovina stanovništva moći prelaziti sa osobnom iskaznicom, s obzirom na činjenicu da dosta bh. građana posjeduje i državljanstvo Hrvatske, pa samim tim postaju i državljani EU.

On je istaknuo da nedavni susret člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa predsjednikom Irana Mahmoudom Ahmadinejadom nije bio planiran, ali da to nije zabranjeno.

– Predsjedavajući ili drugi član Predsjedništva BiH koji predvodi izaslanstvo na multilateralnim skupovima, samostalno, ovisno od situacije, održava bilateralne sastanke, pojasnio je Radmanović te je dodao da je Predsjedništvo donijelo odluku da Izetbegović predstavlja BiH na skupu Organizacije islamske suradnje, koji je održan u Kairu.

Na takvim multilateralnim skupovima, kako je rekao, predviđeno je da predstavnik bh. izaslanstva ostvari što je više moguće bilateralnih susreta te je podsjetio da BiH ima diplomatske odnose sa Iranom.

Istaknuo je da SNSD zasad nije donio nikakav službeni stav o rekonstrukciji Vlade RS te je dodao da će ta stranka, koja je preuzela odgovornost za Vladu iako nisu svi ministri iz SNSD-a, ocjenu Vladi dati nakon što se uvjeri kako Vlada provodi Ekonomsku politiku, iza koje je također stao SNSD

Sve informacije koje se o tome sad pojavljuju u vezi s tim predstavljaju samo spekulacije. Imamo rasprave o tome, ali u ovom trenutku nemamo stav, rekao je Radmanović.

Dodao je da postoje problemi u Skupštini grada Banja Luke u funkcioniranju koalicije, ali da će SNSD sve učiniti da ne dođe do raspada bilo kakvih koalicija i u toj i u ostalim skupštinama u kojima je SNSD koalicijski partner. (Nezavisne.com)

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • ja iz Širokog ću trebati putovnicu pa šta onda,jer se neću ni zadržavati u HR idem kao i mujo suljo šemsa
    itd.u švedsku a za tamo mi treba putovnica.Aovi pogranični oni su naj…i ,policija uvijek ispred kuće nije ih lijepo vidjeti ni kad darove nose

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.