Bosna i Hercegovina na listi “Zastrašujućih zemalja koje morate posjetiti”

Američki muški magazin “AskMen” u svom online izdanju objavio je listu “Zastrašujućih zemalja koje morate posjetiti”, a na nju je svrstao i Bosnu i Hercegovinu, prenosi Dnevni avaz.

Naša zemlja našla se na drugom mjestu.

“Kada većinu ljudi zamolite da vam predstave svoju sliku Bosne, velike su šanse da će ona biti sastavljena od prizora vijesti CBS-a iz ranih devedesetih, kao razrušeni, blatnjavi pejzaž…”, piše novinar Adam Hodge.

“I danas međunarodni ugled Bosne pati zbog tih slika, od prije 20 godina” dodaje.

“Bosna je Europa od prije 20-30 godina, prije nego što je turizam zagadio parkove na ostaku kontinenta. U prelijepim, ali rijetko posjećivanim bosanskim nacionalnim parkovima, poput Kozare, možete pješačiti, voziti biciklo i skijati”, piše Hodge, napominjući da je Sarajevo bilo domaćin Olimpijade 1984.

“Ne dajte se zavarati, Bosnu je oblikovao rat. Tu je počeo Prvi svjetski rat, a granate su napravile ožiljke koji i dan danas obilježavaju većinu gradova u kosmopolitskom Sarajevu”.

“Rezultat svega toga je mjesto protkano nevjerovatnom i živom povijesti. Ali, jedno od najugodnijih iznenađenja koje ćete doživjeti je kuhinja – u Bosni se kuhaju neka od najboljih jela u Europi”, završava Hodge svoj opis.

Pored BiH, na ovom spisku našli su se i Mijanmar (Burma), Armenija, Uganda, Kolumbija, Indonezija, Iran, Pakistan, Kuba i Etiopija.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • Najbolje bi bilo da se ovo “i Hercegovina” obrise, da ostane samo “Bosna”. Evo sto strani mediji ne znaju za nju, nego i domaci koriste samo taj naziv.

  • Nemojte praviti razlike među pokrajinama,to je njima i cilj da nam smanje što više teritorija,pa što se država nije mogla zvat Država Srba,Bošnjaka i Hrvata,ali ne ni slučajno nikakva pripadnost nijednoj nacionalnosti dok se ne stvore etničko čisti prostori za…e sad sigurno nije za Hrvate. Bosna je naša i tamo žive Hrvati.

  • Ovo sto je napisao novinar g. Hodge, to se odnosi na Bosnu, a NE u na Hercegovinu.
    Hercegovina je druga prica – ona se zove “treci”

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.