Bošković: Formiranju nove vlade u HNŽ-u bliži smo danas nego jučer

U Mostaru su u utorak predstavnici HDZ-a BiH i SDA razgovarali o formiranju vladajuće većine u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), a kako su sudionici pregovora kazali po završetku sastanka, rasplet situacije u HNŽ-u trebao bi biti poznat do kraja tjedna.

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a BiH HNŽ-a Stjepan Bošković kazao je kako je dogovor o formiranju nove županijske vlade danas puno bliže nego jučer.

Obavili smo razgovore sa SDA, uvažavajući njihovih sedam ruka u Skupštini. Mogu samo potvrditi da smo bliže dogovoru za formiranje nove vlade utoliko što kroz ove programe koje smo raspravljali smo bliže dogovoru o zajedničkim pitanjima, imajući u vidu da je koalicijski kapacitet ovih stranaka 18 ruka. Za formiranje vlade treba imati 20 ruku i mi moramo razgovarati dalje. Najavio sam da ćemo do petka imati koalicijski kapacitet od 20 ili više ruku za formiranje nove vlade koja bi trebala biti idući tjedan, rekao je Bošković.

Dodao je kako će se u konačnici sve znati do petka.

Bošković se osvrnuo i na situaciju Srednjobosanskoj županiji (SBŽ) te otkrio utječe li situacija tamo na pregovore u HNŽ-u.

To je jedan, neću reći od uvjeta, već korektnih odnosa, mi u HNŽ-u imamo kontrolni paket, a SDA to ima u SBŽ-u. Uvjeta iz SBŽ-a za formiranje vlasti u HNŽ-u nema niti će to biti vodilja buduće vlasti u HNŽ-u, ali uvažavamo te dobre odnose gore, kazao je.

O imenima ministara, dodao je, još nije bilo riječi.

Što se tiče HDZ-a 1990 i HRS-a, taj koalicijski kapacitet HNS-a je iza mojih leđa. Mi nismo rekli da tražimo samo 20 ruku, vjerojatno će to biti 21 ili 23 ruke. Što se tiče pozicije i imena, od mandatara ili mandatarke do ministara, to će biti onoga trenutka kada budemo imali najmanje 20 ruku, kazao je.

Predsjednik Županijske organizacije Stranke demokratske akcije Edin Mušić poručio je kako SDA ima potpuni legitimitet da bude u vlasti.

Nastavili smo kontinuitet razgovora oko ukupne situacije i mnogih operativnih pitanja, a na red je došla tema implementacije izbornih rezultata. SDA je druga stranka u HNŽ-u s 20.000 osvojenih glasova, poslije HDZ-a BiH koji je imao 33.000. S druge strane, s obzirom na strukturu FBiH gdje se model vlasti definira po etničkom modelu, kazali smo da sa sedam mandata koje smo osvojili u HNŽ-u mi imamo potpuni legitimitet. To je tema na kojoj je HNS inzistirao i inzistira već duže vrijeme, po nama i s pravom, kazao je Mušić.

Dodao je kako je na razgovorima istaknuto zadovoljstvo radom županijske Vlade i Skupštine u proteklih osam godina.

Razgovarali smo kako da i u narednom razdoblju nastojimo ostvariti zajedničku suradnju, kako u Skupštini, tako i u Vladi HNŽ. Mislim da smo postigli izvjestan napredak poslije nekih dilema, pojavom nekih političkih subjekata u samom razgovoru, prije svega mislim na zastupnike DF-a, pitanje je da li su oba ta zastupnika ne neki način u drugoj grupaciji. U svakom slučaju, SDA je i dalje zainteresirana za funkcioniranje vlasti u ovom kantonu, smatramo da trebamo biti dio vlasti i da to bude u kontinuitetu te se nadam da bi to moglo ići u tom smjeru, izjavio je Mušić.

Ustvrdio je kako je od 2015. godine, kada su SDA i HDZ BiH formirali Vladu HNŽ-a koja u istom sastaju djeluje do danas, čitava situacija od gospodarstva do turizma, prometa i socijalnih problematika stabilizirana.

Ovo je HNŽ, a koji je sličan odnosima u SBŽ-u i mislim da je to po nama nekakva realnost, za razliku od županija gdje su pojedini etniciteti dominantno izraženi. HNŽ i SBŽ su županije na koje se obraća posebna pažnja od početka i to je tako, zaključio je.

(Fena)

1 komentar

  • Sve su prilike da ovi iz HDZ spasavaju SDA i Bakira…! Budete li to napravili nemate sto vise pricati glasačima i traziti od hrv. naroda. Tko je stvorio DF, tko je izigrao sve dogovore, tko je ucinio sve zadnjih 20 god da hrvate politicki unisti u Federaciji itd. I sada ih spašavati kad tonu…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.