Borrell pozvao Predsjedništvo BiH da osigura funkcionalnost zemlje

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove Josep Borrell sastao se u srijedu u Bruxellesu s predsjedateljicom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović i članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Denisom Bećirovićem.

Borrell je ponovio predanost Bosni i Hercegovine na putu ka EU. Naglasio je kako je dodjela statusa kandidata za članstvo u EU u prosincu bila važna prekretnica koja je potvrdila europsku budućnost zemlje.

Pozvao je Predsjedništvo da unaprijedi reforme i osigura funkcionalnost zemlje i njezinih institucija, za dobrobit građana Bosne i Hercegovine. Odbacio je neodgovornu retoriku i akcije usmjerene na potkopavanje jedinstva i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine te naglasio kako takvom ponašanju nema mjesta u Europskoj uniji.

Borrell je također ponovio da je EU i dalje spremna pružiti podršku Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na pomoć EU Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, uključujući razminiranje, u okviru Europskog instrumenta mirovne pomoći.

U kontekstu nezakonite i neprovocirane agresije na Ukrajinu visoki predstavnik je naglasio važnost izgradnje demokratskog, stabilnog i mirnog kontinenta uz poštovanje pravila i međunarodnog prava.

Pohvalio je BiH što je osudila agresiju i uskladila se s dosad neviđenim sankcijama EU protiv ruskog vodstva. Borrell je naglasio da EU računa na to da će Bosna i Hercegovina i dalje biti uz Uniju u pogledu vanjskopolitičkih stajališta i odluka, u skladu sa strateškim izborom zemlje za integraciju u EU.

Europska unija će, s druge strane, i dalje stajati uz narod Bosne i Hercegovine, posebno u izazovnim vremenima, kao što je paket za energetsku podršku, kojim je BiH dodijeljeno 700 milijuna eura za podršku ugroženim domaćinstvima.

Borrell i članovi Predsjedništva BiH dogovorili su se da će ostati u bliskom kontaktu i surađivati na napretku na putu Bosne i Hercegovine prema EU kako bi doprinijeli boljoj budućnosti za sve u zemlji, posebno za mlađu generaciju, priopćeno je iz Diplomatske službe Europske unije.

(www.jabuka.tv | Foto: Twitter)

2 komentara

  • Sva ta politicka garnitura iz EUa i SADa, tkoja dolazi kao dobro, je u stvari zlo. Nista njima nije vazno, jedino da uniste narode. Samo se treba pogledati Rep. HR, tkoja vodi Hrvatski puk kroz politicke Iskariote u nestanak. To ceka i narode u BiH, ako se nedesi cudo.

  • Nitko nepita narode hoceli oni takvu BiH kakvu je EU vide a novac koji daju svakako nece zavrsiti tamo gdje je namjenjen.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.