Borjana Krišto: Haški sud je politički i očekujem takve odluke

Predsjedavajuća Predstavničkoga doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto u utorak je u Sarajevu, upitana za očekivanja u vezi s izricanjem konačne presude u predmetu “Jadranko Prlić i drugi”, izjavila novinarima da ne bi govorila o iščekivanjima.

“Za mene, kao nekoga tko je pravnik, treba to kazati sud. Ali ono što mogu reći i što svi znamo, Haški sud je politički sud i očekujem takve odluke. Kakva god ona bude, u svakom slučaju ona ne može biti drugačija”, kazala je Krišto.

Dodala je da, što se tiče udruženoga zločinačkoga pothvata, “nijedno neovisno pravosuđe, pa ni Međunarodni sud, ne poznaje institut kolektivne odgovornosti”.

“Tako je udruženi zločinački pothvat jedna konstrukcija koja se uradila na takav jedan način. Prema tome, neka sud kaže svoje, neka utvrdi određene činjenice, a to ni na kakav način, po meni, ne može utjecati na trenutne odnose niti na neke buduće odnose unutar konstitutivnih naroda, pa i BiH”, navela je Krišto.

Jednostavno, ponovila je ona, to je politička odluka.

“Žao mi je zbog ljudi koji su proveli tolike godine tamo, a da se nisu neke stvari dogodile i iza čega ne stoje. Naravno da se ratna pravila, u vrijeme rata, svugdje krše. Naravno, žao mi je svih žrtava koje su se dogodile u tom ratu od bilo koga. Ali želim reći da ono što je bila zadaća Haškoga suda jeste da radi na pomirenju. Mislim da svoju zadaću, na neki način, nije ispunio”, zaključila je Krišto.

Predsjedavajući Žalbenoga vijeća Međunarodnoga kaznenoga suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Carmel Agius, ujedno i predsjednik MKSJ-a, u srijedu, 29. studenoga, izreći će konačnu presudu u predmetu “Jadranko Prlić i drugi“.

Jadranko Prlić, bivši predsjednik Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) i vlade “Hrvatske Republike Herceg-Bosne” i ostali osuđeni u ovom predmetu (Bruno Stojić, Slobodan Praljak, Milivoj Petković, Valentin Ćorić i Berislav Pusić) u prvostupanjskom postupku osuđeni su na ukupno 111 godina zatvora.

(Fena)


3 komentara

  • Borjana bila si min.pravde u Federaciji,što si učinila,poduzela da se istraže ili nedaj Bože procesuiraju zločini nad hrvatima.Tko je od bošnjaka odgovarao za zločine nad hrvatima Bugojna,Zenice,Središnje bosne itd. O čemu nam ti to pričaš. Podržali ste Selmu Cikotića kao min.obrane a on je izravno odgovoran za zločine nad hrvatima Bugojna i Srednje bosne. Šerif Patković vam sada glavni savjetnik,točnije šef min.boraca u Vladi federacije i vama to ne smeta.Lik je bio zap.Sedme muslimanske u čim su sastavu bili i muđžahedini.Ta brigada se posebno isticala po zločinima nad hrvatima Lašvanske doline.Vi ćuttite,gleda te ga kako on uređuje min.boraca,branitelja.pravi zajednički registar,reviziju i sprema nove optužnice za prip.HVO-ne…Oni nas nazivaju zločincima a vi ,,politika,,im ustupate ratni arhiv,ustroja postrojbi HVO-ne.To je veleizdaja,zločin.Uzmi te vi arhiv Armije BiH-ne i donesite ga u Mostar da ga hrvati,revizori,pravnici vide,pregledaju….Je li vas sram,a sada pričate o ,,šestorki,,.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.