Borcu zagarantirana velika nagrada od UEFA-e, što je s ostalim bh. klubovima?

Krovna kuća europskog nogometa, UEFA, objavila je nagradne fondove za europska natjecanja u sezoni 2021/2022.

UEFA je priopćila da će za Ligu prvaka, Europsku ligu, Konferencijsku ligu i Super Cup biti na raspolaganju 3,5 milijardi eura.

Od toga će klubovi dijeliti 2,732 milijarde eura, dok će ostatak pokrivati troškove organizacije, rezerve, fondove sigurnosti zbog COVID-a i ostalo.

Od 2 milijarde i 732 milijuna eura, klubovi Lige prvaka dobit će dvije milijarde i 32 milijuna, dok će preostalih 700 milijuna dijeliti Europska i Konferencijska liga po sljedećem redoslijedu:

– 465 milijuna eura za Europsku ligu

– 235 milijuna eura za Konferencijsku ligu

Naravno, najveći nagradni fondovi su za klubove sudionike grupne faze svakog od europskih natjecanja, dok će sudionicima u pretkolima uglavnom pripasti mrvice.

Sustav nagrađivanja u pretkolima je promijenjen, pa će tako klubovi koji ne izbore grupnu fazu europskih natjecanja svi biti nagrađivani iz istog fonda.

Sudjelovanje u svakom pretkolu vrednuje se s po 100 tisuća eura, bez obzira o kojem se natjecanju radi, naravno uz dodatni bonus. Pošto klubovi sada svoju europsku sezonu završavaju u Konferencijskoj ligi, sustav nagrađivanja je definiran uglavnom za eliminaciju u pretkolima ovog natjecanja.

Dakle, za eliminaciju u prvom pretkolu Konferencijske lige klubovi će biti nagrađeni s po 150 tisuća eura, plus još 100 tisuća eura za sudjelovanje u jednom pretkolu.

Eliminacija u drugom pretkolu Konferencijske lige donosi nagradu od 350 tisuća eura, plus 200 tisuća eura za sudjelovanje u dva pretkola.

Eliminacija u trećem pretkolu Konferencijske lige donosi nagradu od 550 tisuća eura, plus 300 tisuća eura za sudjelovanje u tri pretkola.

Eliminacija u play offu vrijedna je 750 tisuća eura, plus 400 tisuća eura za sudjelovanje u četiri pretkola.

Klubovi koji izbore grupnu fazu nagrađivat će se iz posebnog fonda i tu su nagrade mnogo više vrijedne.

Tako je sudjelovanje u grupnoj fazi Konferencijske lige vrijedno 2,94 milijuna eura, sudjelovanje u grupnoj fazi Europske lige je vrijedno 3,63 milijuna eura, a sudjelovanje u grupnoj fazi Lige prvaka 15,64 milijuna eura.

Na sve to, nacionalni prvaci koji ne izbore grupnu fazu nekog od europskih takmičenja dobivaju bonus od 260 tisuća eura, piše Sport1.

Na primjeru Borca kao vrlo vjerojatnog prvaka možemo izračunati kako će funkcionirati UEFA nagradni fond.

Borac u najgorem mogućem slučaju za sebe ispada u drugom pretkolu Konferencijske lige. Dakle, eliminacijom u prvom pretkolu Lige prvaka, Borac bi dobio 100 tisuća eura od ovog natjecanja, plus bi dobio 100 tisuća eura za sudjelovanje u drugom pretkolu Konferencijske lige. Na to bi dodao još 350 tisuća eura za eliminaciju u drugom pretkolu Konferencijske lige, te bonus od 260 tisuća eura za naslov prvaka. Dakle, Borcu je bez ikakvog rezultatskog uspjeha zagarantiran nagradni fond od 810 tisuća eura, a prolaskom u eventualno treće pretkolo Konferencijske lige ovaj klub će već doći do milijunskog nagradnog iznosa u eurima.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.