BMW i 30 godina M-kabrioleta

BMW ovih dana slavi puna tri desetljeća najboljeg načina za pokušaj anuliranja krize srednjih godina, nasilan gubitak kose i upalu sinusa. I sve to s M-značkom. Da…BMW slavi cijela tri desetljeća M-kabrioleta i to je u svakom slučaju za svaku pohvalu.

Na ovo nas čudo BMW želi podsjetiti.

Na ovo nas čudo BMW želi podsjetiti.

Naime, prije više od 30 godina na cestu je stigao BMW M3 generacije E30 i time postavio standarde s kojima se neki proizvođači automobila i dan-danas hrvaju. Cestovna raketa s budžetom skoro je instantno osvojila srca ne samo BMW-entuzijasta, već i ostatak zaljubljenika u svijet automobila. Baziran na sveopće poznatoj „kockici“, ovaj je E30 bio isti koliko i različit u odnosu na nju. Sjajan motor, reski zvuk i hvatanje s podlogom nalik nekom trkaćem automobilu u svakom su slučaju iz godine u godinu oko sebe okupljali sve više zaljubljenika i entuzijasta. No nekima sve to nije bilo dovoljno, pa je BMW 1988. godine na tržište izbacio i topless-verziju M3-ke.

Ako ovo nije generički pristup modelima...

U današnje vrijeme, te u moru svega i svačega BMW malo pomalo gubi neke niti svog postojanja. Ponuda se doslovce davi s brojkama i slovima, dok SUV-modeli preuzimaju glavnu riječ ovog slavnog bavarskog proizvođača automobila. Čak ni oznake na karoserijama više nemaju veze s vezom, a M-ideologija je prešla iz domene utrkivanja u ono koja podrazumijeva nemilo trošenje novaca na stavke opreme koje počinju s tim slovom. Naravno da BMW i dalje proizvodi nekolicinu itekako interesantnih automobila u sklopu kojih performanse vode glavnu riječ, ali realno gledano, BMW već odavno nije ono što je bio. Što zbog svojih kupaca i klijentele, što zbog trendova koji iz pravih vozačkih automobila rade nepoželjne dinosaure koje je zajedno s ljudskim navikama pregazilo i vrijeme.

BMW M4 Cabriolet na žutom.

Danas, tj. trideset godina nakon inicijalnog predstavljanja M3-ke bez krova svijetu, BMW u javnost izlazi s jednom pokretnom proslavom koja povezuje današnje vrijeme s onim nekadašnjim vremenima. Ukratko, riječ je o topless-verziji modela M4, koji uz nekoliko stavki opreme u Ženevu (tj. na službeno predstavljanje svijetu) dolazi i sa sufiksom „Edition 30 Jahre“.

O lijepa plavojko, čija li si...
Nastavno na već nekoliko godina postojanja modela M4, BMW u sklopu ovog topless-M4 donosi osvježenje i „posebnu“ inačicu tog već opće poznatog i sveopće prihvaćenog modela. Baza je u pravilu ista i podrazumijeva dvoja vrata i pomični krov. Ali BMW M4 Edition 30 Jahre  dolazi i serijski s „Competition“ paketom, koji je do sada kupcima ovog modela u bilo kojoj karoserijskoj izvedbi bio dostupan tek uz doplatu. Dakle, Edition 30 Jahre dolazi s već poznatim trolitrenim motorom u kombinaciji sa šest cilindara i dva Turbo-punjača. Snaga iznosi točno 450 konja, pa je riječ o svemu, samo ne o sporom automobilu.

No to smo ionako već znali. Ono što pak neki možda nisu znali svodi se na nekolicinu stavki poput Active M diferencijala i M-Sport aktivnim (i sportskim) ispušnim sustavom. Sve ostalo što se pod poklopcem motora i u sklopu podvozja ovog automobila nalazi manje je ili više poznato već odavno.

Izgleda lijepo. Ali to znamo već otprije.

Izvana skoro pa i nema novih dodataka. Nema novih branika, redizajniranih difuzora i ostalih optičkih dodataka s kakvima neki drugi proizvođači automobila u sklopu „limitiranih“, „specijalnih“ i na neki način „posebnih“ verzija svojih modela izlaze na scenu. BMW M4 Cabriolet Edition 30 Jahre na scenu dolazi s tek nekoliko detalja koji vizualno nude distinkciju u odnosu na „običan“ M4 bez krova. A dotičnih detalja je stvarno malo… Za početak, tu su tek dvije nove boje, odnosno Macao Blue i Mandarin II Uni. Sredine u pravilu nema, dok kraj ove mini-liste posebnosti označavaju 20-inčni kotači izvedeni u Mat-sivoj boji.

Ovisno o boji eksterijera, interijer varira s obojenjem pojedinih komponenata i detalja. U toj maniri onaj žuti M4 dolazi sa sjedalima izrađenim od Merino-kože, te s kontrastnim šavovima na kožnim elementima. Uz to su prisutni novi tepisi s „Edition 30 Jahre“ logotipima, te nekoliko pločica koje označavaju istu stvar. No sve ostalo je manje-više poznato svima koji su ikada zavirili u konfigurator na BMW-ovim službenim internetskim stranicama. Dakle, realno gledano, ova je „limitirana“ serija BMW-ove topless-M4-ke zapravo tek mali pomak u nekom za mnoge od nas nepoznatom smjeru.

I ovaj Kadjar je dio limitirane serije...

Naime, ovakvih „limitiranih“ serija modela u današnje vrijeme na tržištu ima poput piljevine. I svaka se od njih odlikuje tek pokojom stavkom opreme viška, te s hrpetinom floskula u sklopu kojih se očajnički svijetu pokušavaju objasniti „posebnosti“. Stoga ovaj BMW u svojoj srži nije ništa posebno, već samo reciklaža onoga što već i vrapci na granama znaju. Mislim, M3 i M4 stvarno jesu automobili od kojih su za neke od nas satkani oni najmokriji snovi. Stoga je lijepo od BMW-a da su s ovom „posebnom“ izvedenicom modela M4 bez krova odlučili podsjetiti na onaj koji je prije 30 godina u sklopu ultra-male serije oplemenio svijet automobila. No ovaj se potonji s „M3-kockom“ bez krova ne može ni približno usporediti – ma koliko “ultra-ekstra-fensi-šmensi” ili aktualan bio. I zato je ovaj M4 Cabriolet sam po sebi možda nazivno i poseban, ali usprkos navedenim stavkama opreme ispada tek bljedunjavim podsjetnikom na ono što je BMW nekada bio.

Sve ostalo su priče…

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.