Blokada računa SKB Mostar, ŽZH, Rudnika boksita Posušje i JKP Ljubuški

Računi brojnih javnih poduzeća i institucija, među kojima su JP Željeznice FBiH Sarajevo, JKP GRAS d.o.o. Sarajevo, JP EP BiH Rudnici Kreka d.o.o. Tuzla, Rudnici mrkog ugljena Banovići d.o.o. Banovići, RMU Breza d.o.o. Breza, RMU Kakanj d.o.o. Kakanj, Agrokomerc d.d. Velika Kladuša, JU Služba za zapošljavanje USŽ Bihać, Sveučilišna klinička bolnica Mostar, JU Opća bolnica Konjic, Županijska bolnica “Dr. fra Mihovil Sučić” Livno, Rudnici boksita Posušje, Javno komunalno poduzeće Ljubuški, MP Nova trgovina Ljubuški, danas bi trebali biti blokirani, piše Večernji list.

Prema najavama iz Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, sve vrste isplata bi trebale biti zaustavljene, čak i kada su u pitanju neke županije, među kojima i ŽZH, ali i određen broj općina u Federaciji BiH. Razlog za blokadu su dugovanja prema Poreznoj upravi FBiH.

Naime, Porezna uprava FBiH je prije mjesec dana na adrese svih poreznih dužnika uputila upozorenje o prinudnoj naplati dugova, što je danas stupilo na snagu. Na pitanje jesu li razmatrali posljedice ovakve odluke, s obzirom na to da će na ovaj način izazvati blokadu cijelog sustava, iz ove institucije navode kako su svjesni mogućih negativnih posljedica za poslovanje subjekata čiji će računi biti blokirani, ali da je zadatak Porezne uprave utvrđivati i naplaćivati porezne obveze te da se strogo pridržava zakona FBiH.

“Uprava nema pravo ni mogućnost selektivno primjenjivati važeće propise, nejednako postupati prema poreznim obveznicima niti im tolerirati neplaćanje poreznih obveza”, istaknuli su iz ove institucije. Međutim, izvor blizak Poreznoj upravi FBiH smatra kako prostora za selekciju ima, odnosno da blokada računa svih dužnika nije najbolje ni najpravednije rješenje, piše Večernji list.

“Nije u redu da se blokiraju računi onih dužnika koji tekuće obveze plaćaju redovito, a naslijedili su dug koji ne mogu trenutačno vraćati. Jedan od takvih primjera je i ŽZH”, kazao je sugovornik Večernjeg lista. Dodaje i kako razumije one dužnike koji nisu potpisali sporazum o otplati dugovanja koje im je Porezna uprava Federacije BiH ponudila u zamjenu da im ne blokira račune.

“Riječ je o višemilijunskim iznosima, kao i poduzećima i institucijama koje su u lošoj financijskoj situaciji, zbog čega se teško netko može obvezati da će vraćati taj dug”, navodi naš sugovornik, dodavši kako se nada da će Vlada Federacije BiH reagirati te pokušati naći drugačije rješenje za ovu situaciju.

Ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić ističe kako je apsurdno da država koja je propustila tijekom 20 godina vidjeti da zdravstvene institucije ne mogu samostalno funkcionirati, problem rješava blokirajući im račune, a samim time i rad, piše Večernji list.

“Oni smatraju kako smo mi krivi što smo radili i kada nismo imali uvjete za to”, zaključio je Kvesić. Inače, prema službenim evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, saldo duga na dan 31. siječnja 2016. godine s obračunatim zateznim kamatama iznosio je 2.324,934.567,95 KM.

(www.jabuka.tv)

39 komentara

 • Dezinformacije širite, nisu blokirani računi. Vlada FBiH ih je deblokirala, toliko o državi kojoj porez plaćamo. Znači, ne dozvoljavaju državnim inspektorima(federalnoj inspekciji) da obavljaju svoj posao. Znači, mi koji plaćamo porez smo budale, kad možemo kao državna poduzeća/županije grcat u dugovima, da nas neće zatvoriti. Nije mi samo jasno, zašto se FBiH miješa u rad federalne inspekcije. Davno su se trebali zatvoriti, proglasiti stečaj, a nesposobno vodstvo u svim poduzećima/županijama smijeniti. I sad će mi se javiti neki “Fanatik” koji će reći da ja nisam Hrvat, da sam komunist i da želim loše svim hrvatima u BiH.

 • Ako čovjek radi i ima primanja tolika da može štedjeti 1000-2000 KM, znači za 20 godina imao bi max. 500 000 KM, svi koji imaju imovinu, pokretnu i nepokretnu veću od ovog, a obogatili su se naglo i naravno ako se bolje zagrebe ispod površine ne mogu dokazati odakle im to sve, oduzeti i namiriti dugove. Jedni nemaju za lijekove i sendvič djetetu, a netko 5-6 kuća u kojima nitko ne boravi, auto park u vrijednosti po nekoliko milijuna KM, porodiljne kasne, znam žene koje kukaju da ne znaju kako kupiti pelene. Ovo nije normalno!

  • Porodiljne kasne vise od godinu dana a niti jednog teksta na portalima o tome….kasnit ce i dalje jer gospoda ne placa porez i kako stvari stoje i dalje ce nastavit isto…Sve treba blokorat

 • Koja blokada računa pa nije Jere u vlasti i Jurišić,na koga ćemo sad svaliti izdaju nacionalni interesa.. Čoviću spašavaj,daj sredi kakav kredit sa Miletom u bankama RS-ke ako i tamo nije kolaps.. Samo da proguramo ovu godinu pa godini opet po kredit i tako svake godine. I onda kažu naslijedili dug od predhodne vlade.Da jeste ali ste ga i povećali tko i sve prethodn,e vlade. I ja bih se zaduživo i dizo kredite da ih trošim a da ih ne vraćam. Jad i tuga od vlasti na svim nivoima.Država se zadužuje kod MMF-da,Svjetski banaka,međunarodni fondova ,ovi naši gdje stignu,Bože sačuvaj kud ovo ide.Kažu narod se iseljava,nego što će,gledati ovu propast i držati djecu kao taoce ovog korumpiranog društva.Spašavaj se tko može,što prije pogotovo mladi i obrazovani ljudi…

 • Nije mi jasna ni porezna uprava da su desetak godina gledale Vlade u ŽZH koje nisu plaćale nikakve poreze niti obaveze, te se nakon toliko godina sjete da sadašnjoj Vladi sve one godine naplate porez iako iste ova sadašnja Vlada plaća redovno od kada je ustoličena. Po meni ako je prošlo toliko godina da porezna nije radila svoj posao istu treba kazniti, a ne ih naplatom poreza nagraditi za njihov nerad.

  • Jure ne bavuljaj.Jedina služba u ovoj zemlji koja radi je porezna uprava.Godinama muku muče s proračunskim korisnicima, blokiraju ih ovi dižu kredite i onda ponovo u krug.Tako je i sa tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu.To mrcvarenje treba konačno prekinuti jer ne mogu proračunski korisnici ili te tvrtke tipa željeznice i slične biti van zakona.Poreznoj puna podrška a ti Jure svoje frustracije, neznanje i nezadovoljstvo samim sobom objesi mačku o rep.Ko god ne plaća obveze treba ga blokirat bila to škola,bolnica ,. šipad..ili privatna tvrtka.Zbog čega ne bi bili isti pred zakonom?

 • I gradski vrtic vec dvije godine blokiran.O tome se ne smije pisati ili sta…dokad vise vlast moze kako hoce pa se trpaju stvari pod tepih..

 • E moj cosicu ukini te profesionalne uljebe,dizace ruku u skupstini (9 komada) pa ces imati milijun da bar porodiljama isplatis zaostatke.Srami se i ti oni,samo dignu ruku na skupstini i to nas sve kosta 3 000 mjesecno po glavi.

 • E moj cosicu ukini te uhljebe,profesionalne dizace ruke u skupstini ( 9 komada ) ostace ti godisnje milijun pa bar isplati zaostale porodiljne naknade.Srami se i ti i oni.

 • Posaljite inspekcije kao sto šaljete na narod no šta će njima inspekcije oni su nedodirljivi toliko odiktaturi sustava podobni naprjed a narode brzo će izbori pa ćemo ih pomesti jer oni nikad nisu mislili Hrvatski.

 • Pitam se zašto Porezna nije blokirala račune prije, onda kad su dugovi nastali?! Da su to uradili,sad dugovanja ne bi ni bilo!!!

 • Još nešto Jure.Znači li to da državni vrtić ništa ne treba plaćati a privatni u Knešpolju mora.
  B L O K I R A T I i zazidati ako treba.Dosta više lopovluka.

 • mene kaznjavaju sto sam zakanio sa doprinosima a oni ih nikako ne uplacuju godinama. TKO je ovde lud,izglea onaj tko placa porez.

 • Mene kaznjavaju sto sam zakasnio sa doprinosima a oni ih nikako ne uplacuju godinama. TKO je ovde lud,izgleda onaj tko placa porez.

 • Koji vtric u Knespolju. Otvori se u automehanicarskoj radnji ko dene vrtic!
  A ne pismene matere nasjednu na PRIVATNI VRTIC di u skupini jednoj bude i po 30 dice i udrugoj 25 i to mali skroz.
  Kad sam iska upisivati dite kod njih nista ne ljubaznije i bezobraznije nisam srela.
  Tvrdim da ONO NIJE VRTIC KAKAV BI TREBAO VRTIC BITI. To je samo znak da inspekcije ne rade svoj posa.

 • čuvamje djece na 10 i više po privatnim kućama po svim općinama u županiji nitko ne kontrolira, niti je za takve stvari nitko nadležan.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.