Blaž Slišković jedan od kandidata za izbornika Hrvatske – Jabuka.tv

Blaž Slišković jedan od kandidata za izbornika Hrvatske

Po imenima i kvaliteti hrvatska reprezentacija morala bi biti puno dominantnija i efikasnija, morala bi imati bolje rezultate, no zbog psiholoških razloga igrači su očito pali u krizu, izgubio se pobjednički duh, mentalitet pobjednika koji ih je donedavno krasio, kaže Blaž Slišković (56), jedan iz serije kandidata za novog hrvatskog izbornika.

”Ne može me nitko uvjeriti da Modrić, Rakitić, Mandžukić, Kovačić… ne znaju igrati nogomet, ili ne žele igrati za reprezentaciju. Čini mi se da u reprezentaciji ima previše demokracije, a to nije dobro. Mora postojati vođa, a ako ga nema na terenu, onda tu ulogu na sebe mora preuzeti izbornik” detektirao je problem Baka.

Nekad karizmatičan igrač, legenda Hajduka i Veleža, nogometni boem, danas je za mnoge idealan kandidat za izbornika.

”Čuo sam da razmišljaju o meni, ali zasad me nitko nije zvao”, kaže Slišković, koji ne dvoji da bi eventualni poziv prihvatio.

A dok čeka taj poziv, otvoreno kao i uvijek govori o problemima koje je uočio…

”Svaki od igrača na okupljanje dolazi sa svojim problemima. Ne može Mandžukić zaboraviti golgetersku krizu, Modrić gurnuti u stranu istragu Uskoka, a Perišić i Kovačić zaboraviti na transfere. Ni svi skupa ne mogu zanemariti bojkot navijača i prazne tribine. Sve to ostavlja traga na igračima, samo netko može i zna nositi se s tim a netko ne. Nismo svi istoga karaktera i mentaliteta. Posao izbornika je sa svakim razgovarati, vidjeti što ga muči i pokušati to riješiti” vjeruje Baka pa se vraća na pitanje vođe momčadi:

”Svaka grupa mora imati vođu, pa tako i reprezentacija. Možda su to ‘starinski’ stavovi, ali mora se znati tko je vođa, tko će lupiti šakom o stol kad treba, tko će mladima pokazati gdje im je mjesto. Nažalost, vođe više nema, ne poštuju se stariji igrači, u reprezentaciju se ulazi svakako, pa su se stariji igrači povukli i šute. Uspostavila se nekakva prividna demokracija, a to nije dobro. Ako nema vođe i autoriteta na terenu, tu ulogu na sebe mora preuzeti izbornik, on mora uspostaviti red, jer bez reda nema ni sloge ni rezultata” smatra Slišković i dodaje da su loša igra i rezultati odraz ukupnog stanja.

”Popularno je reći kako svi danas igraju nogomet. I to je istina, svi igraju, i svi trče. Kvaliteta dolazi do izražaja samo ako si jednako borben i istrčiš jednako kao tvoj protivnik. Ali ako je protivnik borbeniji i trči više od tebe, onda tvoja kvaliteta ne može doći do izražaja. To nam se dogodilo i protiv Azerbajdžana i protiv Norveške. Kvaliteta nije materijalizirana na terenu, igrači su psihološki potonuli i sad je situacija alarmantna.

Neodlazak na Euro bio bi ravan katastrofi. Vjerujem da još nije sve izgubljeno, ali svi moraju dati svoj doprinos da bi se izvukli iz ove situacije. Svi moraju biti na istoj liniji, od predsjednika Šukera, preko novog izbornika, do igrača. Svi moraju disati kao jedan, no nisam siguran koliko je to u ovoj situaciji moguće” kaže Slišković, kojem je nejasna i uloga Romea Jozaka:

”Nisam upoznat s onim što on radi, koliko se miješa u posao izbornika, no ako je unaprijed dogovoreno da izbornik mora preko njega komunicirati s predsjednikom HNS-a, onda tu nema ništa sporno. Svatko mora raditi svoj posao i ne petljati se u tuđi. Stvari moraju biti postavljene na svoje mjesto” zaključio je Slišković.

(24sata.hr)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.