Bivši radnici čapljinske Laste dobit će trećinu neisplaćenih plaća | Jabuka.tv

Bivši radnici čapljinske Laste dobit će trećinu neisplaćenih plaća

Lijepa vijest za radnike i povjeritelje ”Laste” d. d. u stečaju, dobit će oko trećine svojih priznatih potraživanja, odnosno plaća.

Kako doznaje Radio Čapljina od Behrije Huseinbegović, stečajne upraviteljice tvrtke Lasta d. d. u Osnovnom sudu u Mostaru održano je ročište za glavnu diobu. Na ročištu je je raspravljano o prijedlogu za glavnu diobu. Ponuđeni prijedlog povjeritelji su jednoglasno prihvatili te je odmah u četvrtak, 19. studenog, izdano rješenje i započeo proces diobe.

Odgovarajući na upit novinara novinara Večernjaka o potraživanju radnika, stečajna upraviteljica Huseinbegović je kazala:

Svi radnici koji su uredno prijavili svoja potraživanja i kojima su od strane stečajne upraviteljice, priznata potraživanja dobit će sredstva – neisplaćene plaće u visini od oko 32 posto potraživanja. Uz to bit će uplaćen i dio poreza i doprinosa, koje je pripremila Porezna uprava Federacije BiH, pa će dio radnika moći ostvariti i pravo na mirovinu. Nakon izvršene diobe ide postupak za zatvaranje stečajnog postupka, naglasila je stečajna upraviteljica Behrija Huseinbegović.

Slučaj stečaja čapljinske Laste je primjer koji se mora istaknuti što može donijeti poštivanje ekonomskih zakonitosti u tržišnom poslovanju. Novi kupac Violeta d. o. o. Grude, platila je odnosno kupila Lastin brend. Dakle, spašena je tvornica, a dio kolača dobit će i povjeritelji. Valja reći da je postupak stečaja, srećom za Čapljince i ne samo njih, pokrenula Privredna banka Sarajevo, zaključuje Radio Čapljina.

Tvornica “Lasta” Čapljina poprima novi izgled, delicijama osigurava izvoz na velika europska tržišta

(www.jabuka.tv)


15 komentara

 • Ajde Gazda, sigurno ti to mozes nagurati bar do 50 60 posto s obzirom koliko te fale, a i evo vidim po novinama se fali kako se prave luksuzni hoteli u Dubrovniku, Makarskoj, Splitu, nije vraga da su ta potrazivanja radnika za svoja prava visa od troska luksuza. 😀

   • A je li zadrzava radnike ili dovodi druge? Ako ce biti manje vise isti radnici, onda bi normalno bilo da je preuzeo i obvezu za te radnike, jer firma se uzima sa svim prihodnim i rashodnim tablicama, ukljucujuci i potrazivanja od strane radnika, nije to magicno nestalo ako je posten covjek kakvim ga predstavljaju.

 • Za anonimno. Nisu ista pravila kopovine firme putem stecaja ili privatizacije. Privatizacijom novi vlasnik preuzima i obveze, no stecajem kupuje samo imovinu

  • A gdje mu je ljudski faktor u svemu tome onda kada ga predstavljaju kao dobrog covjeka, nije svjestan da su duzni ljudima place ostali? Moze uloziti doslovne desetke milijuna u luksuzni hotel, ali je problem isplatiti place ljudima koji ce sutra tebi praviti profit?

 • Bože moj kad normalan čovjek pročita sve ovo, ne može da se ne upita, šta će ovom čovjeku ovoliko ovoga? Ništa ne može ponit na onaj svit. Zar mu nebi bolje bilo da se malo smiri i živi normalan život uz normalan rad!? Ili mi obični smrtnici ne možemo to razumjeti? Neka ima, nemam zlobe, ali brate što je previše, previše je!

   • Tuđi životi nam se nameću, htjeli ili ne. Ne moraš bit zloban da razmišljaš svojom glavom, ponizno i tiho živiš normalan život. Može se živjeti i bez zavisti, vjerovao ili ne!

Komentiraj: