Tvornica "Lasta" Čapljina poprima novi izgled, delicijama osigurava izvoz na velika europska tržišta | Jabuka.tv

Tvornica “Lasta” Čapljina poprima novi izgled, delicijama osigurava izvoz na velika europska tržišta

Dok je ekonomska slika u Bosni i Hercegovini sve teža i tmurnija, na jugu naše zemlje privode se kraju radovi na rekonstrukciji tvornice keksa i vafla “Lasta” Čapljina, za čije proizvode je izvoz već osiguran na velika europska tržišta.

Završen je veliki dio radova na obnovi hercegovačke tvornice i zgrada već poprima obilježja moderne zgrade.

Voditelj gradilišta Josip Čutura kaže da se radovi izvode planiranom dinamikom.

Obnovljeni su krov, fasada na silosu i na zgradi, te postavljeni zlatni paneli. Istodobno su na ostalim dijelovima zgrade postavljene fasade od stiropora i izgrađena rampa za gotov proizvod. Ali naša glavna zadaća prije jesenskih kiša bila je riješiti drenažu. Dobivamo vodu u onom što napravimo, vratit ćemo se opet na početak. Dakle, gotovo je, riješena je sva odvodnja oborinskih voda i zadovoljni smo obavljenim poslom, objašnjava Čutura za Klix.

Ističe da je još puno posla na rekonstrukciji tvornice koja se obnavlja iz temelja, no prema njegovim riječima, građevinski radovi bit će gotovi do kraja godine, kako je i planirano.

Prije zimskog vremena bilo nam je važno samo da uđemo u objekt, jer bez obzira na vremenske prilike možemo nastaviti s radovima, pa smo tome vrlo blizu, kaže Čutura.

Kaže da se paralelno radilo nekoliko radova na rekonstrukciji tvornice i da je od samog početka na gradilištu bilo nekoliko radnih timova, pa se u nekim dijelovima tvornice izvode interni radovi, uključujući i trenutnu definiciju poslovnog prostora.

Za sada je važno da je završen samo proizvodni prostor u zgradi i što se tiče krova i fasade. Preostaje samo napraviti industrijski pod i strojevi mogu ući u taj dio, a zatim ostaju električne i vodovodne instalacije, a to se može i kasnije raditi jer sve ide na strop, objasnio je Čutura.

Zadovoljan je situacijom na gradilištu i Petar Ćorluka, vlasnik grudske “Violete”, koji je kupio čapljinsku “Lastu” i odlučio je iz temelja promijeniti i modernizirati, a slasne delicije izvesti na velika europska tržišta.

Za sada sve ide prema planu. Dogovorili smo svu tehnologiju, a instalaciju započinjemo u drugom ili trećem mjesecu. Tada započinjemo probnu proizvodnju. Sva tehnologija dogovorena je s najpoznatijim njemačkim proizvođačima i do sada je potvrđeno oko 10 milijuna eura.

Objašnjava da nitko ne može predvidjeti dinamiku proizvodnje, ali prema nekim parametrima očekuje da će ona biti u punom jeku sredinom iduće godine. Tvrdi da su se delicije pripremale već duže vrijeme, te sugerira da će uz poznate Lastine savijače, desertne štapiće i krem-štapiće s poboljšanom kvalitetom recepta i pakiranja na tržište izaći s inovativnim proizvodima koji će iznenaditi sve.

Pokušat ćemo imati neke poboljšane stare proizvode, ali postoje i inovacije, novi proizvodi. Time bismo trebali iznenaditi tržište, kaže Ćorluka.

Zato se, kako objašnjava, sve radi pažljivo i isplanirano. Dakle, kada se oprema instalira, prema uputama proizvođača opreme, oni će definirati poslove i provoditi obuku radnika. No, prema njegovim riječima, nezahvalno je sada govoriti o broju radnika, jer iako je kapacitet veći nego prije, tvornica će biti opremljena najmodernijim strojevima koji će sami raditi mnoge poslove.

Već se pripremamo za izvoz na veliko europsko tržište, koliko ćemo biti uspješni ovisi o prodaji. Ne bismo naletjeli na broj radnika, jer ovisi o tome radimo li u jednoj, dvije ili čak tri smjene. Kapacitet nekadašnje Laste bio je blizak 10 tisuća tona, a mi ćemo raditi 15 tisuća tona, ali radit ćemo onoliko koliko možemo prodati, a ne onoliko koliko možemo proizvesti, pa je veći kapacitet s manjim brojem ljudi, objasnio je Ćorluka.

Dodaje da mu je cilj da se tvrtka širi, raste, zapošljava i dijeli dobre plaće.

Gradonačelnik Čapljine Smiljan Vidić podsjeća da je “Lasta” Čapljina jedan od simbola tog grada i vjeruje da je nakon stečaja dobio najboljeg investitora.

Siguran sam da neće izaći na tržište dok nemaju vrhunski proizvod, a onda će zasigurno zauzeti značajno mjesto. Na početku je Petar Ćorluka rekao da planira uložiti oko 20 milijuna maraka, te što se dogodilo sa mnom i svima koji žive u Čapljini vrlo je važno da je kupio ne samo prostor i neke sobe, već i marku, odlučan da nastavi s proizvodnjom keksa i vafla.

Investicija od 20 milijuna maraka koju je planirao sada je narasla na 30 milijuna i on je sve “Ono što radi, stvarno izvrsno funkcionira. Dobit će najbolje strojeve i dovesti provjerene ljude s iskustvom, pokrenuti probnu proizvodnju i raditi dok ne dobiju vrhunski proizvod, kaže Vidić.

Dodaje da će na tom proizvodu biti napisana “Lasta” Čapljina, što će biti promocija ne samo Čapljine već i cijele Bosne i Hercegovine.

 

(www.jabuka.tv) 


7 komentara

  • Ovo je vec poduzetnik koji ulaze u svoj kraj… Ovi ostali trgovci bjeze odavde, ne zele proizvodnju pokretati jer im se kao manje isplati. A kako to se Violeti isplati?

  • Svaka mu čast. Neka ima posla i za ljude iz Čapljine i za sva hrvatska mjesta. Bogu hvala sto je to preuzeo vlasnik Violete. Sigurno će to biti dobra tvornica. Neka im je sa srećom.

  • Svaka cast za Lastu, ali previse se fokusiraju na reklamu, a ne spominju da su radnicima smanjili place 30 posto iako promet raste stalno

  • Svaka mu čast… Meni nije jasno zašto Mirko u nas ne može jednu Koestlin ili neku drugu svoju tvornicu kakvih ima u RH. Zar ne može proširiti proizvodnju i ovdje?

Komentiraj: