Bitcoin dosegao ukupnu vrijednost od 14 milijardi dolara

Bitcoin, digitalna kriptovaluta koju većina ljudi nikad nije koristila, dosegla je rekordnu ukupnu vrijednost u visini od 14 milijardi američkih dolara nakon što je u četvrtak narasla za dodatnih 5 posto. Cijena jednoga Bitcoina sada iznosi 875 američkih dolara na europskoj Bitstamp burzi, što je najviša vrijednost valute još od siječnja 2014. godine. Početkom 2016., Bitcoin je vrijedio 435 američkih dolara, da bi krajem vrijedio čak dvostruko više, prenosi ictbusiness.info.

Stručnjaci smatraju kako je ovaj rast u relaciji sa slabljenjem kineskoga yuana, jer je Bitcoin navodno vrlo atraktivan za kineske brokere jer im omogućava izbjegavanja valutnih kontrola.

No, nije sve bilo sjajno za Bitcoin ove godine. Tijekom ljeta otkriveno je kako je haker uspio ukrasti Bitcoine vrijedne milijune dolara, što se u kolovozu vrlo oštro i negativno odrazilo na vrijednost Bitcoina, no očito su ulagači povratili povjerenje u Bitcoin (ili su ostali bez nekih boljih opcija), što je rezultiralo velikim rastom vrijednosti.

Najveća dosegnuta vrijednost za jedan Bitcoin bilo je krajem 2013. godine kada se za njega moglo dobiti čak 1163 američka dolara.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.