HV će dobiti novu borbenu eskadrilu i transportne helikoptere

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Večernji list najavila je će Hrvatska kupiti borbenu eskadrilu zapadne proizvodnje i transportne helikoptere, najvjerojatnije američke Black Hawk.

“Vjerujem da ćemo suradnju sa SAD-om i osnažiti s obzirom na to da se naše oružane snage moraju nastaviti prebacivati na zapadnu vojnu tehnologiju. Odluku o nabavi nadzvučnih vojnih aviona prebacili smo za kraj 2017. jer nam toliko treba da bismo donijeli racionalnu odluku. No, već smo donijeli odluku da idemo dalje u nabavu transportnih helikoptera, najvjerojatnije američkih Black Hawk,” rekla je predsjednica na pitanje o budućoj suradnji s SAD-om.

Rekla je kako drži da je o nabavi nove borbene eskadrile postignut politički konsenzus. “Razgovarala sam o tome i s premijerom Plenkovićem. Sad se moramo okrenuti iznalaženju najučinkovitijeg i najisplativijeg rješenja”, kazala je.

“Na to ne gledam kao na utrku u naoružanju Srbije i Hrvatske, a na nabavu MiG-ova 29 gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura obranu svojeg zračnog prostora”, odgovorila je na pitanje hoće li ostvarenje najave Srbije da nabavi MiG-ove 29 dati vjetra hrvatskoj odluci o nabavi nove borbene eskadrile.

“I hrvatska je namjera da se u vojnim nabavama ravna prema vlastitim vojnim potrebama. Dakle, nabava zapadne vojne tehnologije iz SAD-a nije usmjerena protiv Srbije, nego je usmjerena protiv bilo kakve ugroze koja bi se mogla pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatski teritorij. Što se tiče terorističkih prijetnji, možemo biti saveznici sa Srbijom, ” rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

(www.jabuka.tv)
2 komentara

  • Cokolidna okani se ti sotonskog SAD laznog prijatelja okreni se Rusiji gadi mi se danasnja Hrvatska najobicinija sluga EU i NATO pakta samo nas uvlace u ratove nista drugo

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.