Biskup Perić blagoslovio mozaik Krista Uskrsloga u obnovljenoj crkvi u Rakitnu

U župi sv. Ivana Krstitelja u Rakitnu biskup Ratko Perić predvodio je misno slavlje na Četvrtu nedjelju došašća 20. prosinca 2015. s početkom u 11 sati, na kojoj se sabrao velik broj župljana unatoč činjenici da je te nedjelje to bila treća Misa u crkvi nakon zornice za lovce i ostale vjernike, te rane Mise.

Na početku Biskupa je pozdravio u ime svoje i svoga vjerničkog puka župnik fra Marinko Leko, zaželjevši mu dobrodošlicu u ovu župu i ovu crkvu u kojoj je on za vrijeme te svete Mise blagosloviti oltarni mozaik Kristovo Uskrsnuće, rad akademskoga slikara Ante Mamuše iz Novoga Travnika, čime je završena višegodišnja unutarnja obnova crkve.

Biskup je nastavio s Misom za vrijeme koje je pjevao Župni zbor pod ravnanjem Antonije Boras. Održao je prigodnu propovijed koja je bila vezana za Evanđelje te nedjelje, koje donosi zgodu susreta Gospe i njezine rođakinje Elizabete. Evo onih ključnih evanđeoskih riječi: “Tih dana usta Marija i pohiti u Gorje, u grad Judin. Uđe u Zaharijinu kuću i pozdravi Elizabetu. Čim Elizabeta začu Marijin pozdrav, zaigra joj čedo u utrobi. I napuni se Elizabeta Duha Svetoga i povika iz svega glasa: ‘Blagoslovljena ti među ženama i blagoslovljen plod utrobe tvoje! Ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega? Gledaj samo!

Tek što mi do ušiju doprije glas pozdrava tvojega, zaigra mi od radosti čedo u utrobi. Blažena ti što povjerova da će se ispuniti što ti je rečeno od Gospodina’!” (Lk 1,39-45).

Svi su župljani bili Bogu zahvalni za sve što se dogodilo toga dana u njihovoj župnoj crkvi, a napose njihov župnik fra Marinko, koji se skupa s njima trudio kroz posljednjih 10-ak godina utvrđivati i uljepšavati hram Gospodnji, koji je zaista postao jedan od najsređenijih hramova kod nas, a tome umnogome doprinose i vitraji, postaje Križnoga puta (ulje na platnu) i ovaj mozaik Kristova Uskrsnuća, što je sve djelo spomenutoga slikara. Umjetnost je vrlo lijepa i stvara dražestan odnos prema svetome, odnosno ovoj crkvi kao hramu svetosti, ali je i vrlo skupa, rekao je fra Marinko.

U ostvaraju svega spomenutoga sudjelovali su sami župljani, a napose ovaj završni umjetnički uradak dar je Rakićaka u Zagrebu Zdenka Ivankovića Danina – Levića. Umjetnik je u ovo svoje djelo ukomponirao u svemu 85 tisuća mozaika na 12,5 m2. Skladnost boja posloženih mozaika koje u cjelini daju sliku Onoga koji je nadvladao tamu groba i samu smrt uskrsnuvši u Nebo, ispunit će dušu svakoga pobožnoga vjernika koji dođe u ovu crkvu na molitvu i svete Musu bilo radnim danom ili pak blagdanom i nedjeljom. Čak će ga oslikani lik Uskrsloga zaustaviti da ostane i više u osobnoj molitvi s pogledom na nj.

Anto Mamuša rođen je 18. svibnja 1956. u Bučićima kod Novog Travnika, a školu primijenjene umjetnost završio je u Sarajevu gdje je i diplomirao na Akademiji likovnih umjetnosti. Živi i radi u Novom Travniku. Jedan je od utemeljitelja Udruge likovnih stvaratelja Lašvanske doline i njezin je predsjednik. Imao je više samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, od kojih svakako treba spomenuti one u Parizu, Grazu, Sarajevu, Zagrebu, Dubrovniku… Dobitnik je prve nagrade na natječaju za Sliku budućnosti u ime BiH za izložbu u Vatikanu. Evo što je odgovorio na pitanje kako se zapravo počeo baviti sakralnim slikarstvom.

“U prvom razredu osnovne škole osjetio sam potrebu da nacrtam Isusa Krista. Gledao sam u Njegovu sliku koja je bila u sobi mojih roditelja i pokušao sam i ja tu sliku prenijeti na papir. Uspio sam u tome… Sakralno slikarstvo je nemjerljivo zahtjevnije od svjetovnog slikarstva… Ako radite sakralno djelo, ako je to biblijski motiv, tada ne slikate samo sliku koja mora biti umjetnička. Tu prikazujete i vjeru velikog broja ljudi. Tu se ne radi samo o duhovnosti umjetnika, nego i o duhovnosti onih koji će se susretati s tim djelom i kojima će ono donekle biti poticaj za uključivanje u molitvu, u razmatranje… Ali, sakralna umjetnost bi trebala služiti za proslavu dragoga Boga…“ Sve ove riječi odnose se i na likovne uratke u ovoj crkvi u Rakitnu.

(www.jabuka.tv)

3 komentara

Komentiraj: