Bingo u vodećoj poziciji: Tuzlak Senad Džambić ulazi u krug BiH milijardera!

Bosanskohercegovačka kompanija Bingo u vlasništvu Senada Džambića definitivno je preuzela primat od Konzuma Ivice Todorića i učvrstila vodeću poziciju na maloprodajnom tržištu BiH.

Samo prije dvije godine trgovački lanac Bingo iz Tuzle, imao je ukupni prihod od 803,4 milijuna konvertibilnih maraka, dok je Konzum ostvario prihod od 850 milijuna konvertibilnih maraka, piše Slobodna Bosna.

Prihodi Binga u 2015. povećani su za čak 42 posto, dok su prihodi Konzuma narasli za 22 posto, prema istraživanju koje je provela kompanija LRC (LRCBIS) iz Sarajeva.

Takav trend je nastavljen i u 2016. godini, tokom koje je Bingo definitivno preuzeo i učvrstio lidersku poziciju na maloprodajnom tržištu BiH s ostvarenim prihodom od oko 915 milijuna KM i neto profitom od oko 67 milijuna KM. Svi su pokazatelji bolji u usporedbi s 2015. godinom, a i u usporedbi s konkurencijom koja gubi korak. Drugoplasirana trgovinska kompanija Konzum zaostaje za Bingom po bruto prihodu za nekih 170 milijuna KM, a pri tome je Konzum prošlu godinu okončao s gubitkom od oko 39 milijuna KM.

Mjereno po ukupnom prihodu, Bingo je druga najveća kompanija u BiH, odmah iza vodeće Elektroprivrede BiH čiji je prošlogodišnji bruto prihod po drugi put zaredom premašio milijardu KM.

Bingo je trenutno drugi najveći privatni poslodavac u državi, sa 5.600 radnika, odmah iza vodećeg Preventa koji upošljava više od 6.000 radnika.

Bingo će se u krug milijardera upisati već naredne godine, budući da je u snažnom naletu tokom proteklih desetak mjeseci preuzeo čitav niz trgovinskih poduzeća i doveo ih pod vlastiti krov.

Bingo je u prošloj godini izgradio nekoliko vlastitih maloprodajnih objekata velikog formata, poput City Centra u Tuzli, a preuzeo je i niz već uhodanih trgovinskih firmi poput Alta Shopping Centra i TC Merkur Otoka u Sarajevu.

7 komentara

  • Htjeo bi da kazem u interesu i Binga i potrosaca:cesto sam u Bingu kao potrosac i zavrsna faza kupnje dolazi do velike guzve i cekanja bas onde gdje treba da se uzimaju pare na sto brzi nacin.Na kasi obicno jedna ili evetualno dvije blagajnice,a jos dvijetri kase stoje prazne.Dali je to greska poslovodje ili nekog drugog ali tu je blizu i Kort jos treba da se pojaviKonzum i Robot i promet opada.Roba je samoizbor i na ovim mjetima se zavrsava kupnja i tu bas treba da ide kao po ledu.Sve je u cilju bolje usluge i za vas,i za nas,mozda i kadar bas nije tako osposobljen u ovom sretnim tz.drzavama.Mozda bi bilo i dobro od strane vase sluzbe da se nekad pojavite sa izlaganjima za osoblje u cilju boljeg poslovanja,jer mislim da zato i postojite.Zelim Vam puno srece u daljnjem poslovanju sa ciljem dobronamjernim za obe stranke,vas i nas BINGO-poz.

  • Htje bi dati komentar na poslovanje Binga u Koz. Dubici.Market kao i svi marketi priblizno isti,ali sta sam zapazio u toku kupnje:kad potrosaci nakupe artikle koji su im potrebni sve ide redovno,ali tamo gdje oni zavrsavaju svoju kupovinu pocnu cekanja i zivciranja.Ta radna mjesta gdje kase treba da frkte od rada tu je bas kocnica.Neznam dali je tu kriv poslovodja ili nema dovoljno radnika na kasi,jedna ili dvije radnice naplacuju,advijetri kase stoje prazne.Tu vam je usko grlo mozda bi nekad trebali iznenaditi i doci kao u inspekciju da i sami vidite.Vi znate postoji malo dalje i market Kort,i jos treba da se pojavi Konzum ili Robot i nece vam ni trebati vise kasa.Ovo nije zlonamjerno to je za dobro Vase-Bingo i nase koji se snadbjevamo ovde.Nekad bi trebali vasi strucni ljudi odrzati par sastanaka sa radnicima u toku godine radi poboljsanja poslovanja u interesu Binga,a i interesu radnika koji zaradjuju ovde kruh.Nadam se da cete pojacati ovde gdje su vam propusti u cilju zadovoljstva BINGA i nas potrosaca.Od srca Vam zelim uspjeh u radu i jacanju te branse.

  • Ja bih se na vasem mjestu zapitao vise o tome kako je radnicima u Bingo marketima kao na primjer Bingo Derventa nema goreg osoblja i marketa tu su uvjek redovi na kasama jer sefica toga objekta *** svoje radnike maltretira kao zivotinje uvjek su na sastanku kod nje zato i nema blagajnica na kasi svi se brinemo za cekanje u redovima a niko se nepita zasto je to tako nije to zbog radnika sto nece da rade nego zbog sefova njihovih koji ih maltretiraju i kako da radnik bude ljubazan na kasi kad ga za 500 km neko maltretira ali od svih Bingo Derventa naj gora

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.