Bill Gates daje 100 milijuna dolara za istraživanja o koronavirusu – Jabuka.tv

Bill Gates daje 100 milijuna dolara za istraživanja o koronavirusu

U posljednjih tjedan dana COVID-19 počinje nalikovati na ono čemu smo se pribojavali – virusu koji se dogodi jednom u stoljeću.

Nadam se da nije tako loše, no dok ne znamo više, moramo pretpostaviti da jest, napisao je o koronavirusu milijarder i suosnivač Microsofta Bill Gates u članku objavljenom ovog petka u časopisu The New England Journal of Medicine.

U njemu je i objasnio zbog čega smatra da koronavirus predstavlja toliku prijetnju.

Prvo, osim starijih ljudi koji već imaju zdravstvene probleme, od njega mogu umrijeti i zdrave odrasle osobe. Dosad objavljeni podaci sugeriraju da virus ima smrtnost od oko 1 posto zbog čega je mnogo opasniji od tipične sezonske gripe, napisao je Gates te dodao da je koronavirus po pitanju smrtnosti negdje između pandemije azijske gripe iz 1957. godine čija je smrtnost bila oko 0,6 posto te pandemije španjolske gripe iz 1918. godine čija je smrtnost bila 2 posto.

Kao drugi razlog Gates je naveo činjenicu da se koronavirus prenosi vrlo učinkovito.

U prosjeku zaražena osoba širi virus na dvije ili tri druge osobe – što predstavlja eksponencijalnu stopu porasta, napisao je Gates.

No, tvrdi Gates, dobra vijest je što države, lokalne vlasti te zdravstvene ustanove i agencije mogu povući poteze kako bi se u sljedećim tjednima usporilo širenje virusa. Gates je apelirao tako na svjetske lidere da pomognu u smanjenju širenja virusa. A pozvao je i razvijenije zemlje da pomognu siromašnijima da se pripreme za pandemiju.

Ako sada pomognemo zemljama u Africi i Južnoj Aziji da se pripreme, možemo spasiti živote te usporiti širenje virusa, napisao je Gates.

Gates je upozorio i da je potrebno ubrzati rad na pronalasku lijekova i cjepiva protiv koronavirusa. Osim toga, Gates je 5. veljače objavio da će njegova zaklada The Bill and Melinda Gates Foundation donirati 100 milijuna dolara za pronalazak lijekova i testiranja na virus, pogotovo siromašnijeg dijela stanovništva, prenosi Index.

A svoj tekst je završio riječima kako nema vremena za gubljenje.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.