BiH zaustavila uvoz proizvoda 53 hrvatske tvrtke!

Za čak 53 tvrtke iz Hrvatske, koje se najvećim dijelom bave proizvodnjom i preradom mesa i hrane za životinje, stopirana je mogućnost izvoza u BiH, i to sve do trenutka dok ne ispune standarde proizvodnje Europske unije. 

BiH mediji pišu kako je to logičan potez nakon ulaska Hrvatske u EU, jer je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ocijenilo da od hrvatskih tvrtaka treba tražiti da ispune sve EU standarde pri izvozu, baš onako kako se to traži i od BiH tvrtaka kada izvoze u Hrvatsku.

Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, rekao je da je među onima kojima je zabranjen uvoz u BiH najveći broj klaonica, koje su u okvirima CEFTA-e ispunjavale standarde za izvoz u BiH, a nakon ulaska Hrvatske u EU ih nemaju.

‘Svakako se radi o temi koja će biti u fokusu javnosti i narednih dana, a finalni popis svih hrvatskih tvrtaka koje više ne mogu izvoziti u BiH još nije završen te zbog toga ne može biti javno objavljen’, izjavio je Šarović za Nezavisne novine.

Ljubomir Kalaba, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH, objasnio je da su do trenutka ulaska Hrvatske u EU izvozno-uvozni odnosi između dviju država funkcionirali na bazi međusobnih garancija za koje sada ne postoji osnova.

‘Hrvatske firme i proizvodi ne mogu imati stari tretman, niti za njih mogu važiti stare garancije. Nakon njihovog ulaska u EU sasvim je jasno da mi hrvatske firme ne možemo tretirati ni kao treću zemlju, ni kao članicu CEFTA’, rekao je Kalaba.

On je konstatirao da u Hrvatskoj postoji veliki broj proizvodnih objekata koji nisu na EU listama zbog čega nemaju EU broj zbog čega u trenutačnim uvjetima njihov uvoz mora biti zabranjen. (SEEbiz.eu | Tportal.hr)

(www.jabuka.tv)
2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.