BiH zabilježila blagi oporavak BDP-a

U BiH je zabilježena pozitivna stopa promjene bruto domaćeg proizvoda (BDP) u trećem tromjesečju 2020. godine od 3,9 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Globalna zdravstvena kriza prouzrokovana pandemijom Covida-19 utjecala je na ekonomiju većine zemalja, pa tako i na BiH, prenose Nezavisne novine.

Naime, podaci pokazuju da je pandemija uticala na realni pad BDP-a u BiH, a taj pad je u trećem tromjesečju 2020. godine, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, iznosio 6,3 odsto.

Međutim, kada se promatraju drugi i treći kvartal protekle godine, očigledno je da ima pozitivnih pomaka, što svjedoče i u poslovnoj zajednici.

U posljednjih par mjeseci imamo naznake blagog oporavka. Podaci na koje se pozivate predstavljaju usporedbu drugog i trećeg tromjesečja 2020. U drugom kvartalu imali smo najviše zatvaranja, ali i najviše problema u poslovanju gospodarstva nama najvažnijih vanjsko-trgovinskih partnera, ističe u izjavi za “Nezavisne” Vladimir Blagojević, glasnogovornik Gospodarske komore Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, i u idućem razdoblju može se očekivati pozitivan smjer, odnosno naznake blagog oporavka. Međutim, to treba uzeti s rezervom.

Očekujemo postupni oporavak, ali, naravno, nitko u ovom trenutku ne može predvijeti bilo što, s obzirom na to da je kompletna situacija nepredvidiva, naglasio je Blagojević.

Došlo je i do blagog smanjenja broja nezaposlenih, potvrdio je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, koji ipak dodaje da, što se tiče materijalnog statusa ove populacije, nije bilo nikakvih promjena.

Porast koji je bilježen je nedovoljan i ni blizu onog napretka koji su spominjali entitetski premijeri. Bez značajnijih reformi u smislu pomoći realnom sektoru, mislim da nećemo imati mogućnost povećanja BDP-a u značajnijoj mjeri, rekao je Šatorović za Nezavisne novine.

Igor Gavran, ekonomski analitičar, kaže da je rast BDP-a bio očekivan, s obzirom na to da je to odraz kretanja i kod nas i na našim izvoznim tržištima. Došlo je, podsjeća, do popuštanja antipandemijskih mjera i restrikcija te navikavanja gospodarstva na nove uvjete.

Zato je došlo do rasta proizvodnje i nekih isporuka koje su bile blokirane u drugom kvartalu 2020. Međutim, kada je riječ o svjetlu na kraju tunela, odnosno indikatorima budućih trendova, svjesni smo da su se restrikcije ponovo pooštrile i na našem i na našim izvoznim tržištima, da je potražnja pala u većini zemalja, pa se bojim da će u kvartalu koji slijedi pokazatelji biti lošiji, ocjenjuje Gavran.

Inače, kada govorimo o trećem kvartalu prošle godine, promatrano prema kategorijama BDP-a prema rashodnom pristupu, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, realni pad zabilježen je kod skoro svih kategorija. Recimo, u kategoriji bruto investicije pad je iznosio 13 odsto, kategoriji izvoza robe i usluga 22 odsto, a uvoz robe i usluga 14,3 odsto.

(www.jabuka.tv)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.