BiH: Za neke radnike uplaćuju se doprinosi za čak 22 godine

Dio prihoda koje Federacija BiH ostvaruje u procesu privatizacije poduzeća usmjerava se za uplatu doprinosa radnicima nekadašnjih društvenih, odnosno državnih poduzeća kojima je to preduvjet za odlazak u mirovinu, piše Večernji list BiH.

Na taj način federalna vlast nastoji riješiti jedan od velikih naslijeđenih problema nastalih zbog dugogodišnjeg neuplaćivanja obveznih doprinosa za mirovinsko osiguranje.

Federalna Vlada tako je u funkciji Skupštine Razvojne banke Federacije BiH pred kraj prošle godine dala suglasnost za odobravanje raspodjele dijela novčanih sredstava ostvarenih prodajom poduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH za uplatu doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje u ukupnom iznosu od 784.198,48 KM za 47 zaposlenika gospodarskog društva PS Vitezit d.o.o. Vitez i Vitezkarton d.o.o. Vitez koji su stekli uvjete za odlazak u mirovinu, ali je ne mogu ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa za MIO.

Ta su sredstva bila deponirana na transakcijski račun zasebnog fonda Razvojne banke Federacije BiH, otvoren kod Centralne banke BiH i doznačena su na račun Federalnoga zavoda za MIO.

Konkretna provedba te odluke povjerena je Razvojnoj banci, Federalnom zavodu MIO, Poreznoj ispostavi FBiH i Federalnom ministarstvu energetike, rudarstva i industrije, svakome u okviru svoje nadležnosti.

Razdoblja za koja radnicima spomenutih poduzeća nisu uplaćivani doprinosi umnogome se razlikuju od radnika do radnika. Tako će nekima biti uplaćeni doprinosi za mirovinsko osiguranje od 1994. ili 1995. do kraja prošle godine, a drugima od 2000. do kraja 2017. godine. Samim time razlikuju se i iznosi koje je potrebno uplatiti Federalnom zavodu MIO.

Ti iznosi kreću se od 1713 do čak 27.790 maraka, ali općenito za više od tri četvrtine radnika dugujući iznos doprinosa prelazio je 10.000 maraka.

(www.jabuka.tv)

4 komentara

  • Pa Feal i danas radi kod mene rijesenje stoji ukoliko pocne sa radom poslije stecaja da ce radnike pozivat da rade a ja cekam poziv vec 22god….

  • Njima u Bosni uvezuje staž Novalić proturaju ih 30 000 u Novi Zakon pio mio iz radnikove fonda umjesto da im država uplati jer je država i privatizirala njihove firme, zbog čega će svima smanjiti mirovine za 30 % ili pasti na 326 KM a u nas niko se ni ne obraća državi kad već nisu uplatili iz prodaje imovine.
    A kod nas plaće puno manje i u prosvjeti,zdravstvu i svim institucijama ,u privatnika 410 KM i prema plaći minimalni doprinosi i ovim novim Zakonom će se još drastično smanjiti mirovine.
    Jer u Sarajevu a i Mostaru npr. Profesor ima 800 KM mirovinu a kod nas oko 600 i novim Zakonom će dobiti 30% manju mirovinu i ni jedan sindikate nije oglasio i nadat se da neće ga usvojiti.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.