Ugrožene lozinke i drugi tajni podaci: Microsoft radi zakrpe, šef Intela prodao dionice

Znajući za sigurnosni propust na stotinama milijuna Intelovih čipova, Brian Krzanich prodao je gotovo sve dionice te tvrtke koje je mogao, dok su iz Microsofta objavili kako već rade na zakrpi za računala pogonjena operativnim sustavom Windows.

Šef Intela Brian Krzanich prodao je dionice te tvrtke vrijedne 24 milijuna američkih dolara iako su u Intelu u to vrijeme već mjesecima znali za značajan sigurnosni propust u top modelima svojih čipova za stolna računala, izvješta Business Insider.

Krzanich se velikog dijela dionica u svom vlasništvu riješio nakon što su iz Googlea upozorili Intel na problem, ali prije no što je za to doznala javnost.

Sigurnosni propust koji pogađa procesore tvrtki Intel, AMD i ARM može hakerima omogućiti krađu lozinki i drugih tajnih podataka.

Informacija o njemu procurila je u javnost s prvim danima 2018. godine i natjerala proizvođače čipova i operativnih sustava na brzu izradu sigurnosnih zakrpi.

Ali, u tehnološkim tvrtkama znali su za postojanje problema mjesecima. Google je obavijestio Intel tijekom lipnja prošle godine.

Sumnjiva prodaja dionica

Intelov šef Krzanich prodao je dionice vrijedne 24 milijuna dolara 30. studenog, djelomično se riješivši onih koje je držao u vlasništvu, a djelomično iskoristivši pravo na opcije.

Taj je potez začudio analitičare i medije, tim više što je u Krzanichevom vlasništvu ostalo tek 250 tisuća Intelovih dionica, što je najmanja moguća količina koju Intel ugovorno traži od njega. Čini se izvjesnim kako će postati predmetom pomnije istrage u svjetlu informacija o sigurnosnom propustu.

U Intelu tvrde kako je prodaja bila unaprijed planirana te kako nije povezana sa sigurnosnim propustom. No, plan nije realiziran mjesecima nakon što se za propust doznalo.

Microsoft ponudio zakrpu, Intel tek idući tjedan

Iz Microsofta su objavili kako već rade na zakrpi za Intelov sigurnosni propust za računala pogonjena operativnim sustavom Windows.

Zakrpa neće u potpunosti riješiti problem i dostupna je samo vlasnicima najnovijeg izdanja Windowsa. Uz to, moguće je kako će se negativno odraziti na izvedbu većine stolnih računala s Windowsima.

Procesori temeljeni na dvije i pol godine staroj arhitekturi Skylake ne bi trebali imati značajnih problema, ali starijima bi zakrpa mogla značajno usporiti rad. Vezana je uz dio procesorske arhitekture koji Intel koristi pri proizvodnji čipova još od 1995., što znači kako bi problema mogli imati na stotine milijuna čipova.

Zakrpa za Windows 10 je već objavljena. Za Windows 7 i 8 bi trebala postati dostupnom danas tijekom dana. No, svoju zakrpu treba izdati i Intel, što bi se prema Krzanichevim najavama trebalo dogoditi tek idući tjedan, prenosi Tportal.hr.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.