BiH vodu kao resurs koristi manje od jedan posto

Voda kao resurs u Bosni i Hercegovini iskorištena je manje od jedan posto, a slična situacija je i u državama okruženja, iako je ona pokretač gotovo svih procesa, upozorio je prof. dr. Tarik Kupusović, koji je bio uvodničar na nedjeljnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca ”Krug 99”.

Istaknuo je da razvijene države vodene resurse koriste više od 50 posto te da takav odnos prema ovom prirodnom bogatstvu nema alternativu.

Kupusović smatra da voda kao prirodni resurs u BiH nije cijenjena, piše Fena.

Naveo je podatak “da svake sekunde iz države otječe 1.200 kubika vode u nepovrat, a da se, s druge strane, stanovnici često susreću sa sušama”.

”Vode imamo sve više kada nam ne treba, to su poplave, a sve manje kada nam treba, to su suše”, kazao je Kupusović, te dodao da su krivac tome razne promjene koje uzrokuju brojni faktori.

Poručio je da se o vodama moraju brinuti svi i da će se tek tada vidjeti njezine prave vrijednosti.

Bh. klimatolog Željko Majstorović naglasio je da je neophodno graditi nove akumulacije da bi se voda sačuvala onda kada je ima.

Voda se može koristiti u više svrha, ali to će biti onda kada se svi o njoj počnu brinuti”, rekao je Majstorović, a prenosi Fena.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.