BiH: Više od 7.000 osoba ostalo bez posla – Jabuka.tv

BiH: Više od 7.000 osoba ostalo bez posla

Više od 7.000 tisuća osoba do sada je ostalo bez posla potvrđeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH. Udruženje poslodavaca Federacije traži zabranu otpuštanja radnika i u krajnjem slučaju predlaže Lex specialis čemu se protive sindikalisti.

Otkazi su postali svakodnevni, a u najtežem položaju su radnici u ugostiteljskom, turističkom i drvoprerađivačkom sektoru, javlja N1.

Prema podacima SSSBIH preko 7000 radnika je otpušteno otkako je nastupila pandemija korona virusa. Prijedlog Udruženja poslodavaca Federacije da se u javnom sektoru smanje plaće za 20 posto, te iste radnike neće vratiti na posao.

Smatramo da je to jeftini politički trik i dogovor između poslodavaca i Vlade na koji Savez sindikata neće pristati. Poručujemo da se što hitnije donese set ekonmskih mjera, rekao je Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.

Situacija je teška i za vlasnike malih i srednjih poduzeća koji strahuju da će zbog novonastale situacije zatvoriti poduzeća.

Aida Hasibović vlasnica je i direktorica vrtića “Kockica” u sarajevskom naselju Ilidža. Za N1 ističe da se donesenoj naredbi o prinudnom zatvaranju vrtića ne protivi i istu podržava shodno pandemiji koja vlada, ali ne opravdava nadležne organe koji nisu donijeli set gospodarskih mjera kojima bi se na pravi način pomoglo vlasnicima malih i srednjih poduzeća.

Napominje da akumulirana sredstva skoro da i ne postoje te da nitko od poslodavaca ne može priuštiti dva do tri mjeseca financiranja iz privatnih sredstava.

Mi smo mikrofirma koja broji šest zaposlenih radnika i koja se financira isključivo iz tekućih mjesečnih prihoda i nismo u stanju ispoštovati obveze za period koji ne radimo, osim za dio godišnjih odmora, koji smo već potrošili u prethodnih petnaest dana, izjavila je Hasibović.

Hasibović ističe da bi od krucijalne važnosti bila pomoć u sufinanciranju doprinosa i dijela neto plaće, za period za koji ne rade.

Pomoć je ovog vikenda obećala Vlada Sarajevske županije, čije je Koordinacijsko tijelo za predlaganje mjera zaštite i oporavka gospodarstva pripremilo set mjera za pomoć gospodarstvu, a u prvom redu pomoć se odnosi na pravne subjekte koji su pogođeni mjerama zabrane obavljanja djelatnosti iz područja turizma, hotelijerstva, ugostiteljstva, prijevoza putnika, trgovine i slično, a posebno onima koji prema klasifikaciji djelatnosti obavljaju pretežitu djelatnost koja je obuhvaćena mjerama zabrane.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.