BiH vehabiji mora platiti 4.500 eura zbog kršenja ljudskih prava

Europski sud za ljudska prava (ECHR) u utorak je objavio presudu kojom je utvrdio kako je Sud Bosne i Hercegovine prekršio ljudska prava jednom bosanskohercegovačkom državljaninu kojemu u sudnici u Sarajevu nije bilo dopušteno držati na glavi kapu koju je nosio kao znak pripadnosti radikalnom islamističkom redu vehabija (vahabita).

Ovakva presuda donesena je po žalbi što ju je ECHR-u podnio Husmet Hamidović, pripadnik zajednice vehabija iz sela Gornja Maoča kod Brčkoga, a država BiH uz to mu mora isplatiti odštetu od 4.500 eura.

Hamidović se pred Sudom BiH pojavio kao svjedok u procesu koji je tamo 2012. godine vođen protiv Mevlida Jašarevića, također vehabiji koji je u listopadu 2011. iz strojnice pucao na zgradu veleposlanstva SAD u Sarajevu.

U sudnici je nosio kapu, a kada ju je na zahtjev sudaca odbio skinuti pozivajući se na nju kao na svoje vjersko obilježje, udaljen je s nastavka suđenja i izrečena mu je novčana kazna zbog nepoštivanja suda. Hamidović je kaznu odbio platiti pa mu je ona zamijenjena jednomjesečnim pritvorom.

Europski sud za ljudska prava procijenio je kako su suci u Sarajevu donijeli pogrešnu odluku i doveli u pitanje Hamidovićevo pravo na javno izražavanje svojih vjerskih uvjerenja.

ECHR u svom je pravorijeku istodobno istaknuo kako se ova presuda ne može odnositi na državne i namještenike u javnim službama, jer se njima može nametnuti obveza da u obavljanju svojih dužnosti i na radnom mjestu budu “diskretni, neutralni i nepristrani” pa se njima može zabraniti nošenje i isticanje vjerskih obilježja i odjeće.

(Hina)

6 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.