BiH ukida PDV na kupovinu prve nekretnine?

Ministarstvo financija i trezora BiH pokrenulo je inicijativu za izmjenu Zakona o porezu na dodanu vrijednost s ciljem da se građanima uvedu porezne olakšice prilikom kupovine prve nekretnine.

Ministar Srđan Amidžić obrazložio je prijedlog koji bi podrazumijevao povrat PDV-a koji se odnosi na 40 kvadrata stambenog prostora i dodatnih 15 kvadrata za svakog člana domaćinstva.

Pojednostavljeno, na 100.000 KM svatko tko bi na ovaj način rješavao svoje stambeno pitanje imao bi oko 14, 15 tisuća maraka uštede, rekao je Amidžić novinarima u Banjoj Luci.

Građani koji bi željeli ostvariti ovu pogodnost morali bi putem javnog registra dokazati da nisu imali nekretninu u svom vlasništvu od 2006. godine do datuma izmjena Zakona.

Za ovo će, smatra Amidžić, trebati vrijeme i podrška svih političkih stranaka u BiH, a podrazumijeva i smanjenje javnih prihoda.

Očekuje mišljenje entitetskih vlada, a smatra i da bi Republike Srpske ovim izgubila oko 50 milijuna maraka proračunskih prihoda godišnje, ali da bi taj iznos bio nadoknađen kroz potrošnju i povećanje gospodarske aktivnosti.

Ovu inicijativu ranije je pokrenuo Milorad Dodik.

Pokrenuta inicijativa za ukidanje poreza na prvu nekretninu mladima u ŽZH

(Fena | Foto: Freepik)

3 komentara

  • Sad su poceli prijavljivat nekretnine na dicu pa izglasali bez pdva
    Ko moze kupit nekretninu s placom 1000 KM ako i to usvoje…?

  • Tajkuni, politicari, ratni profiteri, narko dileri neznajući kud ce sa lovom pa dok ne zazivi zakon da nema vise kesa trude se da operu tu prljavu lovu. Djeca im porasla steta je da daju za porez drzavi. Obican radnik, obitelj skoro je nemoguce da sebi priušti stan , kucu. Veliki igraci ne znaju kud ce sa lovom. Naj zgodnije je i nekretnine, stanove to oprati jos na djecu i bližnje i sve cisto. Imamo odoba koje ne rade nigdje a kupuju stanove gdje god zgrada se sagradi. I nikome nije nista cudno.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.