BiH: U prvih 8 mjeseci 348 samoubojstava

U Bosni i Hercegovini u prvih osam mjeseci ove godine ruku na sebe podiglo je 348 osoba, točnije 197 građana RS i 151 u FBiH, uglavnom muškaraca starijih od 50 godina.U prvoj polovici rujna u BiH se dogodilo još najmanje pet slučajeva samoubojstava. Policijske istrage pokazale su da su motivi suicida potpuno različiti.

Istragom je tako utvrđeno da su samoubojstva u našoj zemlji u najvećem procentu počinjena zbog starosti, straha od samoće i bolesti, poslijeratnog sindroma, živčanog  rastrojstva, financijskih problema, alkoholizma, dok su za maloljetnike karakteristični nerazumijevanje i sukob s roditeljima, nesređeni odnosi u porodici, neuspjeh u školi ili neuzvraćena ljubav.

Bez obzira na to što ponekad nema indicija o motivu, psiholozi tvrde da svaka žrtva koja na sebe digne ruku mora imati neke razloge za to, a vrlo često i sama, na neki način, nagovještava ili govori o teškoćama s kojima živi. Interesantno za BiH jeste uzrast u kojem građani dižu ruku na sebe, ocjenjuju naši sugovornici, a prema kojem bi se dalo suditi da su to pripadnici starije populacije,piše Dnevni avaz.

Činjenica je da imamo suicidalne i nesuicidalne tipove osobnosti, pa tako neki ljudi imaju mnogo veće poteškoće u životu, ali ne posustaju, a drugi se na manjim problemima slome i to je presudan faktor tipa osobnosti, odgoja i slično. Ali, na svaki tip osobnosti dodatno i intenzivno utiče socijalna slika, koja samo potiče taj bunt, jer samoubojstvo jeste uvijek izraz bunta prema nečemu. Teško je konkretizirati motive, ali je činjenica da se nijedno samoubojstvo ne može promatrati kao izuzetak koji je u potpunosti isključen iz socijalne svakodnevice, jer ona jeste sastavni dio tog bunta – kaže za “Dnevni avaz” sociolog Ivan Šijaković.

Najčešća vješanja

•    67 samoubojstava vješanjem za prvih 6 mjeseci u RS
•    49 samoubojstava vješanjem za prvih 6 mjeseci u FBiH

Najviše slučajeva u Banjoj Luci

•    73 samoubojstva u Banjoj Luci
•    26 samoubojstava u Tuzlanskom kantonu
•    17 samoubojstava u Kantonu Sarajevo
•    14 samoubojstava u HNŽ

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.