BiH: Traže položen stručni ispit, a ne nude nikakvu priliku za zaposlenje

Stanovništvo nam je sve starije. Prema podacima popisa stanovništva iz 2013., prosječna starost žena bila je 40,1 godina, a muškaraca 38,2, dok je na popisu iz 1997. prosječna starost bila kod žena 35 godina, a muškaraca 33 godine, piše Večernji list BiH.

Agencija za statistiku BiH izradila je podatke o prirodnom prirastu koja govori da je broj rođenih u 2015. bio manji od broja umrlih, što znači da je prirodni prirast negativan. Na tisuću stanovnika rođenih je 8,5, a umrlih 10,8.

Škole su sve praznije, a broj onih koji žele raditi u prosvjeti sve je veći.

Samo na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru nedavno je promovirano 377 diplomanata, od toga 188 magistara struke i 189 prvostupnika, a većina njih tražit će posao u školstvu.

Jedan od tih diplomanata je i Kristijan Bandić, magistar zemljopisa.

“Završio sam geografiju na FPMOZ-u na Sveučilištu u Mostaru. Diplomirao sam prije dva mjeseca. Kao i većina mojih kolega, krajem sedmog i početkom osmog mjeseca krenuli su natječaji za posao. Prateći natječaje, uočio sam da je ovo godina nastavnika razredne nastave i jezika jer je većina škola raspisala natječaj za ta područja. Mali broj škola je tražio geografe”, kaže Kristijan.

Kao i za njegove kolege, prepreka u traženju posla je nedostatak iskustva.

“U Zenici sam predao dokumente na mjesto nastavnika zemljopisa, ali nisu me pozvali zato što su tražili nastavnika s položenim stručnim ispitom i da ima godinu radnog iskustva,” rekao je Kristijan.

Posao je tražio uglavnom na području Bosne, u blizini svog rodnog grada Žepča, a kako njegova potraga za poslom nije urodila plodom, sada iščekuje da Zeničko-dobojska županija raspiše natječaj za volonterski rad kako bi na taj način mogao položiti stručni ispit koji mu je potreban da bi postao konkurentniji na tržištu rada.

“Posjetio sam i škole na području općine Žepče i ravnatelji su mi rekli kako bi bilo bolje da sam završio dvopredmetni studij. Broj učenika se smanjuje iz godine u godinu i teže je upotpuniti normu s jednim predmetom”, kazao je Kristijan.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.