BiH se opasno poigrava s Europskom unijom

Bosna i Hercegovina još nije ispunila sve obveze koje je dala prilikom dobivanja vizne liberalizacije, zbog čega pojedine zemlje EU kroz svoja veleposlanstva u Sarajevu vrše pritisak na bh. institucije da ispune ono što su se dogovorili. Iako je jedan od značajnijih uvjeta bilo uspostavljanje servera za razmjenu policijskih informacija, to se još nije dogodilo, pišu Nezavisne novine.

Andy McGuffie, glasnogovornik Izaslanstva i Ureda specijalnog predstavnika EU, jučer je kazao da BiH mora poduzeti  snažne napore za ispunjenje “mape puta” vizne liberalizacije, prenose Nezavisne novine.

“Važno je da budu ispunjeni uvjeti  u svezi s viznom liberalizacijom. Zabilježili smo korake poduzete u usvajanju Pravilnika Agencije za borbu protiv korupcije. To treba stupiti na snagu, a naročito oglašavanje radnih mjesta u Agenciji. Treba da vidimo puno funkcioniranje sustava razmjene podataka između policije i tužiteljstava”, rekao je McGuffie.

Jučer smo se obratili Direkciji za koordinaciju policijskih tijela, u čijoj nadležnosti je server za razmjenu informacija, ali su nam rekli da se za informacije obratimo Ministarstvu sigurnosti BiH.

Bakir Dautbašić, tajnik Ministarstva sigurnosti, pak kaže da je pitanje servera u nadležnosti Direkcije i da bi oni trebalo dati odgovor u kojoj je to fazi.

“Server je nabavila Europska komisija i on je sad u testnoj fazi. To je složen uređaj i ne može se samo uključiti i da sve odmah profunkcionira. Potrebno je određeno vrijeme, ali smatramo da je to moguće brzo riješiti”, rekao je on.

Također neslužbeno se saznaje da Delegacija u Sarajevu ne može izreći BiH sankcije zbog probijanja rokova, već da je to stvar zemalja članica.

“Delegacija i EUSR nisu u poziciji izricati bilo kakve sankcije BiH. Uspostavljen je mehanizam monitoringa kroz koji se izvješća upućuju izravno Europskoj komisiji. Komisija ova naša izvješća prosljeđuje zemljama članicama, koje onda mogu donijeti odluku ja li je potrebno primijeniti sankcije, odnosno promijeniti status bezviznog režima”, rekao nam je sugovornik.

Kako nam je rečeno, probijanje rokova i neispunjavanje obveza je sada manja briga od zabrinjavajućeg porasta broja lažnih azilanata iz BiH u EU. “Nezavisne” su nedavno pisale da je u izvješću o stanju vizne liberalizacije iz lipnja navedeno da je u prva tri mjeseca broj lažnih azilanata iz BiH u EU porastao za 261 posto.

Dautbašić je rekao da je iz Švedske protjerano oko stotinjak lažnih azilanata iz BiH, i da je uskoro moguće očekivati još tisuću.

“Ministarstvo sigurnosti veoma dobro surađuje sa švedskim veleposlanstvom i drugim veleposlanstvima. Ova aktivnost je rezultat naše suradnje. Prvi svibnja se dogodila vrlo značajna promjena u Švedskoj jer su izmijenili legislativu vezanu za lažne azilante sa zapadnog Balkana”, rekao je Dautbašić.

Rekao je da se o ljudima protjeranim iz Švedske uglavnom radi o stanovnicima iz okoline Zvornika i Kalesije, te da su u Švedsku otputovali tijekom ljeta putem agencija iz Srbije.

Rekao je da bezvizni režim u BiH nije ugrožen, niti postoji realna mogućnost da bude ukinut.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.