BiH prijeti demografski slom – Jabuka.tv

BiH prijeti demografski slom

Bosni i Hercegovini prijeti demografski slom ako se nastave sadašnji trendovi iseljavanja i ubrzano starenje populacije nastave, a po realističnim procjenama 2070. moglo bi u BiH živjeti samo 1,5 milijuna ljudi, prema u utorak predstavljenoj analizi UN-ove agencije.

Dokument pod nazivom Analiza stanja stanovništva BiH i projekcija za razdoblje od 2020. do 2070. godine izradio je Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA), a demografski stručnjaci s Karlovog sveučilišta u Pragu izradili su različite projekcije o tome što BiH čeka idućih pola stoljeća ako drastično ne promijeni populacijski i razvojnu politiku.

U protekla dva i pol desetljeća BiH je zbog rata, ali i migracija već osjetila znatno smanjenje broja stanovnika jer ih je na popisu iz 1991. bilo gotovo 4,2 milijuna, a na popisu iz 2013. samo 3,5 milijuna. Međutim, procjenjuje se da je i ta brojka bila prevelika i stvarno je broj stanovnika 2013. bio bliži tri milijuna jer je popisano puno onih koji u zemlji samo imaju kuće ili stanove, a novi život već su počeli u inozemstvu.

Sada je, prema najoptimističnijem scenariju, 2070. godina trenutak u kojemu će u BiH živjeti najviše 2,5 milijuna ljudi, a scenarij koji demografi drže najrealističnijim predviđa demografski slom – da će BiH imati samo milijun i pol ljudi.

Pregled kretanja stanovništva u 2020: U BiH 30 % manje vjenčanja nego lani, a najmanji pad u ŽZH

Ingrid Macdonald, predstavnica UN u BiH, kazala je da je jasno da Bosna i Hercegovina ubrzano ostaje bez ljudskih resursa bez kojih ne može biti ni oporavka od sadašnje situacije prouzročene pandemijom, ali ni dugoročne razvojne perspektive.

Sve se manje djece rađa, a sve više ljudi odlazi. To je uznemirujući trend i konkretne mjere da bi se to zaustavilo potrebne su odmah, kazala je Macdonald.

Provedene analize pokazale su da prosječna stopa prirodnog priraštaja u BiH kontrastno opada jer je od 1981. do 1990. bila 1 posto, a sada je -0,14 uz stopu fertiliteta od 1,28 prema rezultatima popisa iz 2013. godine. To znači da se ne osigurava ni prosta reprodukcija stanovništva i po tim pokazateljima BiH je na samom dnu regije.

Procjenjuje se da će 2020. najmanje 23.000 stanovnika BiH emigrirati iz te zemlje, a oni će u tisućama nastaviti odlaziti i u godinama koje dolaze.

Nastave li se sadašnji demografski trendovi do 2070. godine, gotovo polovica stanovništva BiH bit će starija od 65 godina.

U BiH manje od tri milijuna stanovnika, a Hrvata 100.000 manje nego na popisu 2013.

(Hina)


13 komentara

  • Nema demografskog sloma.Drzavi koja nije ni za sta i netrebaju stanovnici.Sta ce joj kada je i sama drzava protiv svog stanovnistva od kojeg zivi.Jedino me brinu politicari.Kako ce oni zivjeti i uzimati kredite od MMF-a.

  • Moraju selit nije niukakvoj stranci dzaba fakulteti nema posla za njih A nezelim da su mi dijeca ni u jednoj stranci.otisli su svi troje jer nisu imali nikakvu sansu za posao.

  • To je dobro da je tako, kugla zemaljska je prenaseljena. Treba smanjit najmanje 50% stanovništva. Ove što se množe kao kunići treba zatvorit u njihove zemlje.

    Jugoslavija je imala 1950-e godine 16.000.000 stanovnika, Turska 20.000.000, Egipad 17.000.000, a danas Jugoslavija ima 23.000.000, Turska 85.000.000 a Egipat 103.000.000

  • Djeca se ne radaju a stariji umiru. Korona copa slabe i nemocne a nacima zdrave i jos nije ustanovljeno sto cini mladoj populaciji. Bolesni mozgovi su ovo i skontali…

  • Svima kriv adeze, pa ne pravi adeze dicu. Šta ste se dovezali jadnoga adezea i pokojnoga Vranje? Adeze, kapejot, sve je to isto, toto ili Vranje, sve je to isto. Juče Vranje, danas Gago.

  • Libija , Maroko, Alžir, Pakistan, Indija, Iran, Turska , itd, sve su se te zemlje utrostručile zadnjih 50 godina,naše, e one se smanjuju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.