Zdravstveni radnici HNŽ-a ipak idu u generalni štrajk – Jabuka.tv

Zdravstveni radnici HNŽ-a ipak idu u generalni štrajk

Iako je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije, odnosno resorno ministarstvo, dostavila protokol o pregovorima sa sindikatima zdravstvenih radnika, oni će ipak u četvrtak, 10. prosinca u 8:00 sati stupiti u generalni štrajk koji će, kako su kazali, trajati dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Tri dana prije zakazanog generalnog štrajka zdravstvenih radnika HNŽ-a Reprezentativni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar zaprimio je akt Vlade HNŽ-a, odnosno Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi u kojem se dostavlja protokol o pregovorima sa sindikatima zdravstvenih radnika i u kojem se kaže da se predviđa prekid štrajka, odnosno da sindikat ne može stupiti u generalni štrajk dok pregovori traju, izjavio je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković na tiskovnoj konferenciji ispred zgrade Vlade HNŽ-a.

On takav odnos Vlade smatra ucjenjivačkim jer, kako je kazao, početak pregovora zakazuju dan nakon najavljenog početka štrajka.

Takav ucjenjivački odnos Vlade HNŽ-a i resornoga ministra zdravstva pokazuje da je njima u ovom trenutku važno samo prekidanje najavljenog štrajka, a da se ništa ne postigne jer u tom aktu Vlade ne kaže se ni koliko će pregovori trajati, ni kada će završiti ili da li će završiti s bilo kakvim ishodom, objasnio je Vuković.

U tom smislu, poručio je on, oba sindikata, Nezavisni sindikat zdravstvenih radnika HNŽ-a i Strukovni sindikat SKB-a Mostar, koji broje 2.600 članova, stupit će u generalni štrajk u četvrtak 10. prosinca u 8:00 sati.

Vuković je također napomenuo kako je Vladi dan rok do srijede u podne kako bi se iznašao eventualan dogovor.

Vladi smo ostavili rok do srijede u podne da sazove žurnu sjednicu mirovnoga vijeća u prostorijama resornoga ministarstva i da se pokuša iznaći dogovor, inače za sve što bude ishodilo kao posljedica štrajka bit će izravno odgovorni premijer HNŽ-a, a i ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi u smislu dosadašnjeg odnosa prema sindikatima, poručio je on.

Podsjetio je kako i dalje postoji problem u organizaciji Doma zdravlja Mostar, u smislu da nije završena reorganizacija posla i sporazum o poslovima koji se ne mogu prekidati za vrijeme štrajka.

Istodobno, poručio je liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima da ne vrše pritisak na članstvo sindikata.

Predstavnici sindikata zdravstva ranije su kazali kako ni nakon godinu i pol dana pokušaja Sindikat zdravstvenih radnika HNŽ-a i Nezavisni sindikat Sveučilišne kliničke bolnice Mostar nisu uspjeli s Vladom HNŽ-a potpisati kolektivni ugovor o pravima i obvezama zaposlenika i poslodavaca u oblasti zdravstva.

(Fena)


16 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.