BiH prevarila MMF, slijedi stezanje remena?

Novac marke

Vlasti BiH nisu ispunile novi konkretni zahtjev Međunarodnoga monetarnoga fonda (MMF) nakon što je u ponedjeljak u Domu naroda parlamenta BiH prošao prijedlog zakona kojim se povećavaju plaće policijskim službenicima na državnoj razini, objavile su Nezavisne novine.

Na ovaj način, dodaju Nezavisne, dodatno su ugrožene šanse za nastavak aranžmana s MMF-om, budući da je prethodno u parlamentu oboren i set zakona o trošarinama, zbog čega su sada ozbiljno ugroženi i ostali kreditni aranžmani.

Naime, prema dokumentima koji su u posjedu Nezavisnih, Nadim Ilahi, šef Misije MMF-a za BiH, predvidjevši ovakav scenarij 26. svibnja, tri dana pred sjednicu Doma naroda, poslao je ozbiljno intonirano upozorenje na desetak adresa najviših dužnosnika, između ostalih, i na adresu predsjedavajućega Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, entitetskih premijera, ministara financija, kao i guvernera Centralne banke BiH.

U pismu Ilahi izražava veliku zabrinutost potencijalnim efektima usvajanja zakona o povećanju plaća policijskim službenicima.

“Pimili smo na znanje da je Ministarstvo financija dalo negativno mišljenje 2. prosinca 2016. godine, koje je u skladu s kontinuiranom strukturalnom odrednicom, a koja poziva na uzdržavanje od povećanja plaća u javnom sektoru”, naveo je Ilahi.

Dalje je upozorio kako je procjena MMF-a da bi ovo povećanje značilo izdvajanje dodatnih osam do devet milijuna KM u proračunu te da bi uslijedili i zahtjevi ostalih vladinih uposlenika, “koje bi bilo teško obuzdati”.

“Ovo povećanje plaća iziskivalo bi i ekstenzivne nove pregovore s osobljem MMF-a o programskim ciljevima”, istaknuo je Ilahi.

S tim u vezi je naveo da MMF sa zanimanjem očekuje da dobije nacrt plana za smanjenje ukupnoga izdvajanja za plaće u srednjem roku, u skladu s preporukama Svjetske banke. Međutim, ovo ozbiljno upozorenje MMF-a je izignorirano, a sam Zvizdić je na sjednici Doma naroda obećao da će prihvatiti bilo koji zaključak ovoga doma. Iako zna kakve to političke posljedice i implikacije može proizvesti, predsjedavajući Vijeća ministara BiH je, dakle, sam pristao na povećanje plaća državnoj policiji.

Nezavisne novine navode kako su željele da dobiju i stav Ministarstva financija i trezora, koje je svih prethodnih mjeseci upozoravalo da su bilo kakva povećanja nerealna. No, tamo su im kazali kako je sve što su imali reći na temu ovoga zakona rečeno u negativnom mišljenju koje su dali i uputili Vijeću ministara, gdje je jednoglasno usvojeno na sjednici prošle godine.

Osim samoga pitanja povećanja plaća policiji, Ilahi u pismu, između ostaloga, izražava zabrinutost MMF-a i u pogledu dinamike zapošljavanja u 2017.

“Smanjenje broja zaposlenih u institucijama BiH i entitetskim vladama jedan je od ključnih ciljeva EFF-a (produženoga aranžmana). Zabrinuti smo i da buduća zapošljavanja, koja nisu predviđena u odluci Vijeća ministara, mogu potrošiti od pet do šest milijuna KM za plaće, što je prvobitno planirano za upošljavanje osoblja za novoizgrađeni zatvor”, upozorio je, između ostaloga, šef Misije MMF-a za BiH.

Budući da su vlasti sve vrijeme krile ovaj dopis, reakcije tek trebaju uslijediti, no u slučaju početka primjene zakona, a pogotovo izostanka aranžmana s MMF-om, realno je očekivati stezanje remena na drugim stavkama, što će opet najviše pogoditi građane BiH i njihove kućne proračune, navode Nezavisne novine.

(www.jabuka.tv)4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.