Ministar financija BiH: “Što prije Konzum ode, bit će svima bolje”

Konzum u Bosni i Hercegovini u velikoj je krizi. Ne plaćaju dobavljačima, a neki su im već i prestali isporučivati robu. Iako je prije samo šest dana Ante Ramljak govorio da Konzum u BiH uredno posluje, tada je potvrđeno i da će Mercator preuzeti Konzum i Velpro.

Ministar financija u BiH Zoran Tegeltija u utorak je komentirao krizu riječima – da bi za sve bilo najbolje da Konzum ode.

“Ako Konzum nije dao bankarske garancije, neminovno je bilo da dođe do obustave isporuke robe i što prije Konzum napusti BiH, bit će bolje i Konzumu i građanima BiH”, kazao je Tegeltija, prenosi Klix.ba, i dodao da je proces restrukturiranja sustava kompliciran te da bi kompletan posao i dugovanja prema dobavljačima trebao preuzeti Mercator, u čijoj je vlasničkoj strukturi i Ivica Todorić osobno koji preko nizozemske tvrtke drži 18 posto dionica, dok udio Agrokora iznosi 69,6 posto.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović jučer je u Sarajevu kazao da ih Ramljak uvjerava da neće otpustiti više od 10 posto radnika i da će ta otpuštanja biti izvršena u dužem periodu te prirodnim osipanjem radne snage.

Dobavljači Agrokora su najranjivija karika jer ako oni ne budu riješeni, čitav sustav bit će u opasnosti”, rekao je Šarović, prenio je Klix. Dodao je i da entitetske vlade kontroliraju novčane tokove Agrokorovih firmi u BIH putem bankarskoga sustava i izvršenja obaveza prema državi, a vlasti na državnom nivou kontroliraju iznošenje gotovine iz zemlje.

Konzum otpustio stotine radnika

Pitanje je hoće li Mercator svojim povratkom uspjeti napraviti zaokret u poslovanju na BiH tržištu.

Kriza u Agrokoru utjecala je na ekonomiju u BiH. Prema dostupnim podacima, u Agrokoru je zaposleno 5200 ljudi, a tu je i 1300 dobavljača. Godišnji promet tvrtke je oko pola milijarde eura.

Prema podacima s kraja prošle godine, Agrokor dobavljačima u BiH duguje 160 milijuna eura, od čega domaćim tvrtkama 85 milijuna eura. To je dvostruko više od Agrokorova duga slovenskim dobavljačima i veliki udar na ionako slabu ekonomiju u Bosni i Hercegovini, pisao je Siol.net.

Namjera je namiriti dug dobavljačima

Iz Mercatora je priopćeno kako je preuzimanje rezultat detaljne analize stanja u poslovanju te da će ulazak Mercatora imati pozitivan učinak na tržište i kompaniju. Namjera je osnažiti mrežu poslovnica i namiriti dugovanje Konzuma prema domaćim dobavljačima, uz preuzimanje svih zaposlenika, prenosi Index.hr.

Trenutno se čeka odobrenje dioničara Agrokora i Mercatora, kao i kreditora, a onda slijede dogovori s domaćim dobavljačima. Mercator u ovom preuzimanju vidi i dobru priliku za jačanje slovenskih dobavljača koji će moći proširiti svoje poslovanje i ojačati poslovnu poziciju, priopćeno je iz Mercatora.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.