BiH: Prepolovljena potrošnja cigareta, ilegalno tržište raste

Količina cigareta u 2016. godini u odnosu na potrošnju u 2008. godini je prepolovljena, stoji u analizi koju su izradili stručnjaci Odjeljenja za makroekonomsku analizu Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Razlog za to je rast poreznog opterećenja duhanskih prerađevina, što je, očekivano dovelo do smanjenja potrošnje cigareta.

Količina oporezovanih cigareta u 2016., mjerena brojem izdanih trošarinskih markica, je smanjena za 12,3 posto u odnosu na 2015. Količina cigareta iz uvoza je pala za 8, dok su količine domaćih cigareta smanjene za čak 23 posto.

Loši rezultati

Istodobno je vrijednost tržišta duhanskih prerađevina u 2016. smanjena za 4,7 posto u odnosu na 2015.godinu, odnosno 6 posto u odnosu na 2012. u kojoj je vrijednost tržišta bila na maksimumu.
-Smanjenje vrijednosti tržišta duhanskih prerađevina u uvjetima stagnacije dohotka u BiH ukazuje na jačanje supstitucije cigareta nelegalnim duhanom i migriranje potrošača na nelegalno tržište cigareta, stoji u analizi.

Ukupno je vrijednost tržišta cigareta pala za 4,7 posto. Stručnjaci UNO-a navode i kako je evidentno jačanje crnog tržišta duhanskih prerađevina, ali i kako je u 2016. zabilježen trend laganog snaženja regularnog tržišta rezanog duhana.

-Očigledno je da je nova trošarinska politika iz 2014. bila kratkog daha. Rast poreznog opterećenja cigareta u 2016.godini derogirao je postignute efekte iz 2015., proizvodeći dalju eroziju legalnog tržišta cigareta. Posljedice takvog trenda pogađaju i javne prihode i duhansku industriju, dok istodobno ankete i statistike ukazuju na nesmanjen intenzitet konzumiranja duhanskih prerađevina, navodi se u analizi.

Potrebne promjene

U odnosu na 2008.g. duhanske kompanije su de facto izgubile 2/3 prihoda.
Zbog erozije regularnog tržišta u 2016. došlo je i do erozije naplaćenih prihoda od poreza. Nakon što su u 2015. u odnosu na 2008.g. naplaćeni prihodi od poreza bili udvostručeni, u 2016. je došlo do manjeg pada prihoda.

Iz UNO-a zaključuju kako je kontinuirani rast trošarinskog opterećenja doveo, s jedne strane, do eksplozije naplaćenih prihoda od trošarina, a s druge strane do brzog rasta maloprodajnih cijena, koji je, očekivano, destimulirao regularnu potrošnju cigareta.

Napominju i kako je reforma oporezivanja duhanskih prerađevina u skladu sa standardima EU inicirana u jeku globalne ekonomske krize.
-U uvjetima pada ekonomije, zaposlenosti i dohotka ubrzani tempo povećanja trošarina na cigarete i snažan rast maloprodajnih cijena cigareta su doveli do erozije tržišta cigareta, jačanja crnog tržišta i gubitka prihoda od trošarina i PDV-a.

U takvoj situaciji kompanije iz duhanske industrije su se iz godine u godinu borile za sve manji obujam regularnog tržišta cigareta, sažimajući poslovanje i trpeći značajne gubitke, zaključak je analize.
Nova trošarinska politike iz 2014. se fokusirala na harmonizaciju oporezivanja cigareta i rezanog duhana kao supstituta. Nova politika je u prvi mah donijela stabilizaciju trendova na tržištu cigareta, što je rezultiralo povećanjem prihoda od naplaćenih trošarina.

Međutim, navode u UNO-u, u uvjetima sporog oporavka ekonomije i dohotka zadržavanje istog tempa harmonizacije stopa trošarina sa minimalnim standardima EU je već u 2016. anuliralo sve pozitivne efekte nove trošarinske politike oporezivanja duhanskih prerađevina.

-Analiza ukazuje na zaključak da je zadržavanje dosadašnjeg tempa harmonizacije kontraproduktivno, jer doprinosi jačanju crnog tržišta i eroziji naplaćenih prihoda, ugrožavajući poslovanje duhanske industrije. S druge strane, sprovedene ankete ne ukazuju da je snažan rast poreza djelovao destimulativno na broj pušača i intenzitet potrošnje cigareta u BiH, kažu stručnjaci UNO-a.

(Dnevni list)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.