BiH: Predmete u slučaju ratnih zločina riješiti do 2023. godine

Nakon što je stara propala i nakon što su prekoračeni svi rokovi, Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine podržalo je novu izmjenu državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina koja predviđa da svi predmeti ratnih zločina budu završeni u roku od pet godina, točnije do 2023. godine.

Kako se navodi u prijedlogu spomenute strategije, čije dijelove prenosi istraživačka mreža BIRN BiH, u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine postoji više od 550 neriješenih predmeta ratnih zločina u kojima je imenovano više od 4500 poznatih počinitelja i isto toliko predmeta u kojima počinitelj nije poznat.

U entitetskim sudovima i Distriktu Brčko neriješeno je oko 200 predmeta u kojima je poznat počinitelj ratnoga zločina.

U prijedlogu državne strategije zaključeno je kako je potrebno prioritetno procesuirati najodgovornije počinitelje pred Sudom Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH.

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH podržalo je izmjene državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina koje predviđaju da svi predmeti ratnih zločina budu završeni do 2023. godine.

Kada je riječ o kategorizaciji predmeta na složene i manje složene, potrebno je usuglasiti koji će predmeti biti procesuirani na kojoj razini.

Spomenimo kako je još 2008. godine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo strategiju za ratne zločine u kojoj je, između ostaloga, pisalo kako se svi predmeti u slučaju procesuiranja teških ratnih zločina moraju završiti u roku od sedam godina.

To znači kako je ovo sudsko poglavlje trebalo zatvoriti do kraja 2015. godine, a ostale u roku od 15 godina. Budući da su svi rokovi debelo prekoračeni, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine formiralo je radnu skupinu za izmjenu te strategije. U prijedlogu nove strategije stoji kako je jedan od ciljeva osiguranje učinkovitoga raspoređivanja predmeta na niže sudove, čija dinamika do sada nije bila primjerena.

Neravnomjerna raspodjela predmeta te procesuiranje manje složenih predmeta od Tužiteljstva i Suda Bosne i Hercegovine su, između ostaloga, jedan od uzroka neučinkovitog procesuiranja najsloženijih predmeta ratnih zločina i proteka prvobitnog roka od sedam godina predviđenog strategijom, navodi se u spomenutoj strategiji.

Cilj nove strategije je i ažuriranje evidencije o svim predmetima koji se nalaze pred Sudom Bosne i Hercegovine i Tužiteljstvom.

Ubuduće je potrebno registrirati predmete tako da se osigura postojanje odgovarajućih podataka o neriješenim predmetima u tužiteljstvima.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.