BiH: Povećan broj razvoda brakova, česti slučajevi nasilja u obitelji branitelja – Jabuka.tv

BiH: Povećan broj razvoda brakova, česti slučajevi nasilja u obitelji branitelja

Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, bilježi se veliki postotak oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja, a, pored odraslih, ova bolest pogađa i djecu i mlade.

Udruga organizatora otpora, umirovljenih i demobiliziranih branitelja HVO-a Sarajevo sutra organizira dvije stručne radionice “Prevencija nasilja nad ženama u ekonomski ugroženim obiteljima bivših branitelja koji se liječe od PTSP-a ili ovisnosti o alkoholu” i

“Prevencija nasilja nad mladima u ekonomski ugroženim obiteljima bivših branitelja koji se liječe od PTSP-a ili ovisnosti o alkoholu”.

Ove radionice održat će se u okviru  III izdanja mozaičnog magazina uživo Duga Presshura u 11 sati u klubu SSH-a na Čengić Vili. Kako je za Radiosarajevo.ba kazala Ivana Krstanović, koordinatorica projekta, u okviru radionice govorit će se o različitim vrstama agresivnog ponašanja i nasilja, razmatrati razni pristupi prevenciji nasilja, te razne mogućnosti za bolje razumijevnje u zajednici .

“Svakodnevno smo svjedoci činjenice da je nasilje u porastu. Da globalno raste difuzno agresivno ponašanje među bliskim ljudima kao i nasilje u obitelji demobiliziranih branitelja. Iako je od rata prošlo više od 20 godina mnogi se branitelji još nisu ‘vratili kući'”, istaknula je Krstanović. Nevidljive ožiljke rata kao posljedicu potisnutih trauma nose i danas, a s njima i članovi njihovih obitelji. Te se posljedice manifestiraju razvodima brakova, nasiljem u obitelji, češćim obolijevanjem i disfunkcionalnom djecom.

“Prema podacima kojima raspolažemo, a njih je jako malo, situacija u obitelji branitelja je jako teška, bremenita, s nizom problema koje imaju svoj zajednički nazivnik, a to je ovaj Domoviski rat“, kazala je Krstanović.

Do sada se u Bosni i Hercegovini nije obraćala pažnja na ove probleme, jer povratnici iz rata stižu puni tenzija i trauma.

“Sami znamo da jedna trauma rađa traumu drugih, onih bližnjih koji žele pomoći, a ne znaju kako. Stoga su ugrožena i djeca jer oni odrastaju u neprestanim napetostima, osobito djeca u razvojnoj fazi, pa se tako trauma može protezati. Mi se moramo kao društvo suočiti s tim problemom i pronaći na neki način dogovor i rješenje kako ublažiti posljedice trauma proisteklih iz rata”, navela je Ivana Krstanović.

Napominjemo i to da su na radionice svi dobrodošli, a uvodničari i predavači bit će prof. dr. Ismet Dizdarević, doc. dr. Daniel Maleč, dr. sc. Marijo Pejić, Želimir Marković, novinar i mr. Ivana Krstanović, koordinatorica projekata.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • Još bolje obespravite branitelje, sve im ukinite i još ih primorajte da gledaju kako ratni profiteri uzivaju, savršen recept za razna divljanja

  • Branitelj je to što ime kaže ,ali problem su lažnjaci ,jer više ima na”jaslam”lažni branitelja i RVI nego pravih i zato smeta i boli ,jer nismo isti mi i oni koji su maklu u vrankvurtili minen mi smo krvarili i patili ovi se bogatili i sad puni love i pameti a mi pravi dotučeni u svemu (u džepu i glavi)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.