BiH potpisala sporazum o dvojnom državljanstvu samo sa tri države

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković upozorio je da BiH samo sa tri zemlje ima potpisan sporazum o dvojnom državljanstvu.

“BiH je sporazum o dvojnom državljanstvu zaključila samo sa Hrvatskom, Srbijom i Švedskom”, istaknuo je Živković.

On je dodao da je od Ministarstva vanjskih poslova BiH dobio odgovor da je do sada samo još Crna Gora dostavila BiH nacrt sporazuma o dvojnom državljanstvu.

“Očigledno je da postoji kroničan nedostatak inicijative da se konzumira Ustav BiH u dijelu u kojem se govori o dvojnom državljanstvu”, ocijenio je Živković.

Prema njegovim riječima, potrebno je zabrinuti se zbog toga što se ne koristi ova ustavna mogućnost i što se ne potiču inicijative za zaključivanje bilateralnih sporazuma o dvojnom državljanstvu.
Živković je zastupničko pitanje o tome sa koliko je zemalja BiH potpisala sporazum o dvojnom državljanstvu ili otpočela raspravu o njegovom zaključivanju ranije postavio Ministarstvu vanjskih poslova BiH, a dobiveni odgovor komentirao je na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma.

U 1. članku Ustava BiH rečeno je da državljani BiH mogu imati državljanstvo druge države, pod uvjetom da postoji bilateralni sporazum kojim se to uređuje.

Odobravanje tih sporazuma u nadležnosti je Parlamentarne skupštine BiH.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.