BiH: Polovina roditelja koristi nasilne metode u odgoju djece

Gotovo polovina roditelja u Bosni i Hercegovini koristi nasilne metode u odgoju djece – kako fizičko, tako i psihičko kažnjavanje, podaci su istraživanja UNICEF-a. Gita Narajan, predstavnica UNICEF-a u BiH, otvorenim pismom, koje je uputila kolegama, predložila je da glavna tema povodom obilježavanja Međunarodnog dana djeteta 20. studenog bude akcija protiv tjelesnog kažnjavanja djece.

“Naša istraživanja pokazuju da gotovo 50 posto roditelja koristi nasilne metode u odgoju djece, a eksperti se slažu da to dugoročno može imati ozbiljne posljedice. S druge strane, naše nedavno istraživanje s djecom i mladima pokazalo je da je nasilje jedno od glavnih problema koji ih zabrinjavaju”, naglasila je u pismu Narajanova, pišu Nezavisne novine.

Iz Udruge roditelja “Naša djeca” kažu da pod pojmom nasilne metode u odgoju djece misle na sve vidove kažnjavanja.

“Tu su i metode kažnjavanja djece kojima se služe roditelji i staratelji u vidu raznih zabrana (korištenja mobitela, gledanja TV-a, odlaska na razne aktivnosti) pa do fizičkog kažnjavanja djece”, navode iz ove Udruge.

Prema riječima Nade Grahovac, izvještaji se odnose samo na prijavljene slučajeve i ne odražavaju pravo stanje na terenu, a brojke zabrinjavaju, posebno ako se ima u vidu da su i djeca u najranijem uzrastu, do četiri godine, izložena različitim oblicima nasilja.

Kako navode iz Udruge “Naša djeca”, nepostojanje sustavnog rješavanja ovog problema postalo je gorući problem.

“Svakodnevno čitamo o pojedinačnim slučajevima nasilničkog ponašanja nastavnika i roditelja prema djeci, kao i djece prema djeci”, navode iz “Naše djece”.

Nasilnim metodama se ne postiže mnogo, ističe Zlatko Delić, psiholog iz Banja Luke. Kaže da je roditeljsko opravdanje “batina je izašla iz raja” zastarjelo i da je tući djecu najlakše rješenje.

Neophodno je mnogo rada, kreativnosti i strpljenja u odnosu prema djeci.

“Često se događa da primjena nasilnih metoda dovede dijete do odrastanja u osobu s pogrešnim stavovima. Iako roditelji često koriste metode nagrađivanja i kažnjavanja, dijete je bolje samo nagraditi za nešto jer na taj način se razvijaju i obrasci ispravnog ponašanja, nego ga kazniti ako uradi nešto krivo jer često ne razumije posljedice toga što je uradio”, pojašnjava Delić.

Mnogi roditelji kažu da treba pravilno protumačiti pojam nasilja i da se odgojna mjera razdvoji od toga.

“Zbog toga što se svaki povišen ton nad djetetom smatra nekim vidom nasilja, djeca su danas prezaštićena, sve im je dozvoljeno i postaju svjesni samo svojih prava, ali ne i obveza. Ako roditelj uzme prutić i zaprijeti djetetu, pošalje ga da sjedne ili natjera da se ispriča smatram da to ni u kojem slučaju nije nasilje. Moraju se znati granice što je nasilje, a što odgojna mjera”, rekla je Duška, majka trogodišnjeg djeteta iz Banja Luke.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

  • za čekić – tebe konjino triba prvog za stub zavezat i dobro izdegenečit šipketinom, aa zašto ne, kad konjino jedna to opravdaš na dici, onda tebi tebi bi to bio mali problem kao da te komarac ujede… pa ljudi moji dok god u društvu imamo vakih koji mlate i dicu i sve oko sebe, a u biti su kukvice i pichkce nećemo napredovati …

    • Čekić ima pravo, pogledaj samo kulturu djece koja nikad u životu degeneka nisu vidjele, nemaju bas nikakvog odgoja, sramota je to. A pogledaj generacije do 93 god, 99% njih su jako kulturni pristojni, postuju rad red i disciplinu, a zašto?? Zato što su ispravno odgajani baš kao što je Čekić napisao. Ništa loše djetetu neće biti od 1 šibe.
      Ti ako si žena, i tako odgajas djecu mogu mislit kakvi su to divljaci, izdegenečio bi ja tebe pa ti vidila boga svoga

  • Imam četvero djece, samohrana sam majka, pružam sve sto je u mojoj moći njima, ali isto kad nesto naprave sto nije u redu dobiju kaznu i čak po turu. Nije to neko nasilje, od sibe im nsće biti nista. Ali ako sam ja ovolika žrtva za njih pa treba da i oni budu u redu. U pravu je ovaj sto kaže siba je iz raja izisla. Nisam za to da netko vrsi nasilje nad djecom, ali akomu trebam jedno te isto govoriti nekoliko puta, a on tjera svoje e onda i dobije po turu i tad je sve OK

  • Apsolutno sam protiv nasilja nad djecom, bilo kakvog tipa.Međutim ovi “stručnjaci” što pričaju da se pristojno i kulturno dijete može odgojitI da ga baš NIKAD šipkicom ne pucnes, pa sad idu toliko daleko da zlostavljanjem smatraju i zabrane, nemaju veze sa životom. Njihovim metodama odgojit ćemo razularenu rulju koja ne poznaje nikakav, red i odgovornost, već samo razmaženost, lijenost, bezobrazluk, nepoštivanje i u konačnici djecu koja se, kad odrastu neće znati nositi sa životnim problemima. Ali to su metode “naprednog zapada”. Oni nam pricaju o odgoju djece, a svoju ne žele (bolje vodat psića i držat ga u naručju), ili pak onu koju imaju ne vidjaju od trke za poslom i modernim načinom života.

  • Nastojala sam troje dice odgojit priblizno koje mene baba odgojila! Strogo, ukori, kazne iitd! Fala Bogu da sam tako i danas sam sretna! Ako se desi da mi kad sta i neurade kad zapovidim odma, znam da ce uradit!

  • Fizičkim nasiljem se nikada ništa nije riješilo.Ako fizički maltretirate djecu,oni neće biti disciplinovani,nego će postati ili nasilni i još više neposlušni ili istraumatizirani i sa teškim posljedicana.Djeca nisu majmuni,i sve im se može objasniti kroz dijalog.Ko god kaže “neće im biti ništa od malo šibe” treba dobro preispitati svoje poglede na svijet.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.