BiH: Policajci kaznili svakog drugog vozača

Policija

Oko 630.000 sudionika u prometu kažnjeno je prošle godine zbog prekršaja načinjenih na putovima u BiH, pokazuju podaci iz policije. Bijesna vožnja koštala je više od 25 milijuna KM uzme li se u obzir da je riječ o kaznama teškim tek po 40 maraka, ali su konačne brojke zasigurno mnogo veće, pišu Nezavisne novine.

Isto tako, ako zanemarimo recidiviste u prekršajima i promatramo činjenicu da je u BiH na kraju prošle godine bilo aktivno 1.238.775 vozačkih dozvola, Nezavisne zaključujuju da je, uvjetno rečeno, kažnjen svaki drugi vozač.

Stručnjaci smatraju da, kada je riječ o našim prostorima, udaranje po džepu predstavlja jednu od najefikasnijih mjera za “bezgrešnu” vožnju, a time i rezanje crnog bilansa na prometnicama.

“Kazne kao penalitet nemaju zamjenu ovdje na našim prostorima. Ako se vozač ne boji, nema šanse da se sigurnost poveća. Vozač se mora bojati sankcije”, naglašava Ševal Kovačević, inženjer prometa.

On pritom ističe da je kod naročito bezobzirnih ponašanja, poput dvostrukog prekoračenja brzine u naseljenom mjestu, ili teže alkoholiziranosti, potrebno pooštriti kazne. I to, kako kaže, dvostruko ili trostruko.

“A kada je riječ o povratnicima, naročito onima koji su skloni prekoračenju brzine, za njih bi kazne trebalo da budu i do tisuću maraka”, ocjenjuje Kovačević.

Ali, istovremeno, on smatra da će za savjesne vozače, koji iz nehaja malo prekorače brzinu, i kazna od 40 maraka biti efikasna mjera.

“Osim toga, treba raditi i na obrazovanju jer i ono ima svoju ulogu. Isto tako, kada je riječ o obuci vozača, odnosno osposobljavanju, i u tom smislu potrebno je gledati što radi napredan svijet”, podvlači Kovačević.

A kada je riječ o praksi u svijetu, Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje sigurnosti prometa Banja Luka, kaže da moderni utjecaji na vozače idu u tri pravca, i to su represija, preventiva i edukacija, javljaju Nezavisne novine.

“To je kombinacija koja se sprovodi u državama gdje je promet najsigurniji. Pokazalo se da samo kažnjavanje ne daje rezultat koji utiče na svijest vozača da poštuje prometne propise, ali ni same kampanje, bez sankcioniranja, ne daju puni efekt”, poručuje Jaćimović.

Prema informacijama MUP-a RS, sankcionirali su tijekom prošle godine 193.316 prekršaja, a kada je riječ o FBiH, Federalna uprava policije izdala je 441.357 prekršajnih naloga.

“Prošle godine u RS evidentirano je 205.527 prekršaja u prometu. Zbog tehničke neispravnosti, isteka registracije i drugih razloga iz prometa su isključena 9.134 vozila. Iz prometa su isključena i 20.372 vozača, najvećim dijelom zbog vožnje pod utjecajem alkohola”, naveli su iz MUP-a RS.

(Nezavisne novine)10 komentara

  • Kaznjen je svaki vozac po dva tri puta samo sto se ne evidentira vec ide u privatnedzepove.A klinca bi oni visili po cijeli dan na cesti da nije njima u dzep
    Jebes policiju u koje se rad bazira na promet..a krađe iz dana udan sve vise i vise a pšronalazenje pociniteljasve manje i manje

  • Koliko puta sam na licu mista morao dati 40 maraka,a zna se NA CRNO .Drugo nista i ne znaju.Zasto ne pronadu ukradena auta itd.kako ce kad rade skupa.

  • Drugi put kad te pita lovu snimaj nista nema rekla kazala dokaz i pusiona je jos stavis na yutub da svak vidi nase snage milicije kako rade bio mup ili sup drot je uvjek glup i gluplji

  • Zbog “bijesne” voznje..hm..oni i dalje misle da smo u dobu fiće i juge pa nam na cestu stavljaju luda ogranicenja od 50 km/h..

    • nije od 50 nego do 50, to nema u tri pm. Tako pune budžet u ovoj jadnoj državi. Čim nestane para istraj policiju na cestu i operi po narodu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.