BiH: Odvjetnici po službenoj dužnosti mjesecima bez plaće

Odvjetnici koji pred Državnim sudom po službenoj dužnosti brane optužene u predmetima ratnih zločina nisu već šest mjeseci primili nikakvu naknadu za svoj rad jer nije usvojen državni proračun.

Zbog toga je u najmanje jednom predmetu traženo da se ročišta zakazuju sa što većim razmacima, a drugi odvjetnici su upozorili da bi moglo doći do značajnijeg zastoja u suđenjima za ratne zločine, saznaje Detektor.

Odvjetničkim komorama u oba entiteta već su upućene inicijative o otkazivanju punomoći u predmetima ratnih zločina, potvrdio je za Detektor odvjetnik Miodrag Stojanović.

Situacija postaje vrlo ozbiljna i te inicijative o otkazivanju punomoći sve su izglednije, jer ne mogu odvjetnici o svom trošku već šest mjeseci raditi pred Sudom BiH. To bi moglo imati nesagledive posljedice u predmetima ratnih zločina, pojašnjava on.

Dodaje da su među odvjetnicima i oni koji su cijeli svoj profesionalni angažman podredili Sudu BiH i koji žive i rade isključivo od primanja kojih nemaju od prosinca prošle godine.

Ne vidim da suci i tužitelji ne primaju plaće. Isto tako, onaj tko nas imenuje za obrane po službenoj dužnosti, dužan je riješiti ovu situaciju, kaže Stojanović.

Proračun BiH još uvijek čeka na usvajanje, a priča se o europskom putu

Državni sud je, prema riječima predsjednika Odvjetničke komore Republike Srpske Dalibora Mrše, uputio komorama dopis u kojem se navodi da su pokušali pronaći rješenje za ovaj problem, ali da je kočnica ignorantski odnos politike.

Jedan broj odvjetnika više ne želi zastupati po službenoj dužnosti. Mi ćemo se na razini obje komore odrediti što i kako dalje, jer ova situacija ne vodi ničemu. Ovdje se politika izravno umiješala s ciljem destabilizacije pravosudnog sustava, kaže Mrša.

U Odvjetničkoj komori Federacije smatraju da bi najbolji odgovor na ignorantsku politiku bilo nepojavljivanje odvjetnika u sudnici, ali trenutno je to krajnja opcija, jer klijenti nisu dužni ispaštati zbog ovih problema.

Mi znamo da je Sud BiH svim silama pokušavao riješiti ovaj problem, tražeći i od Vijeća ministara i od ostalih nadležnih organa da se ovaj problem riješi. Problem je to što odvjetnici po službenoj dužnosti nisu uvršteni u privremeni proračun kojim se financiraju ostali u pravosuđu. U koordinaciji smo s kolegama iz RS-a i nadam se da će ovaj problem biti prevladan, kaže Tanja Hadžagić, predsjednica Upravnog odbora Komore Federacije.

Špago: Proračun BiH je postao sredstvo političkih ucjena

Na jednom od nedavnih ročišta pred Sudom BiH, odvjetnica Tatjana Savić zatražila je da se zbog ovog problema suđenja zakazuju ne češće od jednom mjesečno.

Državni ministar pravde Davor Bunoza smatra da je problem već odavno alarmantan i da ga treba pod hitno riješiti. Kaže da je dobivao dopise od Suda BiH.

Ministarstvo je upoznato s ovim alarmantnim problemom, a problem je što mi nemamo zakona o proračunu koji bi ovo stanje regulirao. Ja sam od Vijeća ministara tražio da se pokuša iz rezervi platiti odvjetnicima ova sredstva, ali nije postojala volja za tim. Iskreno se nadam da će ovo uskoro biti riješeno kako ne bi zapali u još veće probleme, kaže Bunoza.

Iz udruga žrtava ogorčeni su na državnu vlast, te ionako spore sudske procese u predmetima ratnih zločina, koji traju čak i desetljeće.

Imamo suđenja za ratne zločine koja traju već devet godina a nisu ni blizu kraja, kaže Munevera Avdić, predsjednica Udruge obitelji šehida, zarobljenih i nestalih osoba u Kotor-Varoši.

Stalno govorimo da predmete treba ubrzati, jer preživjele žrtve koje traže pravdu biološki nestaju. Umjesto da ih ubrzaju, oni dodatno odugovlače. Živimo u neizvjesnosti i lažima.

I to neusvajanje proračuna koje je dovelo do problema s neplaćanjem odvjetnicima po službenoj dužnosti, imamo osjećaj da to netko radi namjerno, samo kako bi se procesi ratnih zločina dodatno usporili. Ljuti smo na sve institucije u ovoj državi, kaže Avdić.

Mostarac zatvorsku kaznu za ratni zločin otkupio za 36.500 KM

Iz obje komore navode i da osim ovog postoji i problem niskih tarifa u postupcima ratnih zločina.

O povećanju tarife razgovarali smo s entitetskim i državnim ministarstvima pravde i imali smo obećanja da će do toga doći. Mi u Odvjetničkoj komori RS nismo mijenjali tarife još od 2005. godine, a znamo koliko je od tada sve poskupjelo. Kako sada da očekujemo povećanje tarifa u predmetima ratnih zločina kada i ove trenutne poslove ne možemo naplatiti, kaže Mrša.

To je jedina tarifa koju određuje Sud BiH, sve ostale su uređene zakonom, dodaje Hadžagić.

Obrane ne mogu raditi besplatno i to je nedopustiv politički problem, koji politika mora i riješiti, smatra odvjetnica Senka Nožica i dodaje da je najviše pravosudno tijelo u BiH moralo naći rješenje za ovaj problem.

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine je, po meni, isto tako odgovorno za ovo. Oni su morali naći rješenje, jer ratni zločini su apsolutni prioritet u sudnicama Suda BiH, a samim tim i odvjetnici moraju biti prioritet. Ukoliko branitelji počnu otkazivati svoje punomoći, doći ćemo u situaciju dodatnog usporavanja i razvlačenja sudskih postupaka, objašnjava Nožica.

Evo koliko je optužnica podignuto za kriminal, korupciju i ratne zločine

Iz Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća (VSTV) su Detektoru potvrdili da su već dobili dopise od državnog Suda i Tužiteljstva i da će pitanje biti u fokusu na narednim sjednicama, ali predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija nije optimističan da Vijeće može promijeniti situaciju.

Dobili smo dopis od Suda da postoje zastoji u plaćanju, a o tome sam razgovarao i s glavnim tužiteljem Tužiteljstva. Ovo će sigurno biti fokus na narednim sjednicama VSTV-a i mi ćemo se obratiti Vijeću ministara da se problem s proračunom i financiranjem odvjetnika što prije riješi. Međutim, ja nisam optimist da ćemo u tome uspjeti, kaže Lagumdžija.

Sam VSTV se zbog neusvajanja državnog proračuna također suočava s izazovima da financira nove obveze koje ima prema izmjenama Zakona o VSTV-u za provjeru imovine sudaca i tužitelja.

Iz Suda BiH nisu odgovorili na upit Detektora.

(Fena)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.