Špago: Proračun BiH je postao sredstvo političkih ucjena

Proračun BiH je postao političko pitanje i sredstvo političkih ucjena SNSD-a prema “Trojci”, ocijenio je u izjavi za Fenu Šerif Špago, predsjedatelj Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) u državnom parlamentu.

Od tzv. proeuropske vladajuće koalicije na državnoj razini, kako sami sebe nazivaju, očekivali smo u najmanju ruku puno više ozbiljnosti i odgovornosti kako bi se pravovremeno usvojio proračun institucija BiH za 2024. prije svega zbog nesmetanog funkcioniranja državnih institucija i izvršavanja njihovih zakonskih nadležnosti.

Umjesto toga, Proračun je postao političko pitanje i sredstvo političkih ucjena SNSD-a prema “Trojci”, s ciljem rješavanja financijskih dubioza entiteta RS, kaže Špago.

Po njegovim riječima, predsjednik RS Milorad Dodik i SNSD su od uspostave nove vlasti dobivali od “Trojke” sve što su tražili, čime su uspostavili potpunu kontrolu nad financijskim i sigurnosnim sektorom BiH, rješavali su financiranje projekata od interesa Dodika i njegovih bliskih prijatelja, a zauzvrat su usvajali navodne europske zakone, koji u biti ispunjavaju minimalne standarde koji se traže od BiH a koji bi trebali biti interes svih građana BiH.

Proračun BiH još uvijek čeka na usvajanje, a priča se o europskom putu

Kao posljedicu rada tzv. proeuropske koalicije u koju čelnici “Trojke” svrstavaju Dodika i SNSD, zbog neusvajanja proračuna, dobili smo blokadu imenovanja nositelja pravosudnih funkcija zbog neodobravanja sredstava za formiranje novog Odjela u VSTV-u čime se urušava pravosudni sustav BiH, ne provode se natječaji za prijem novih kadrova u sigurnosni sektor, čime se dovodi u pitanje sigurnost građana a i države Bosne i Hercegovine, kaže Špago.

On, također, navodi da su obustavljeni svi višegodišnji projekti za Ministarstvo obrane i OSBiH čime je onemogućeno ispunjavanje obveza iz Programa reformi i potpuno je zaustavljen NATO put BiH.

Ono što je poseban problem je da tzv. proeuropska koalicija, koja je od EU ‘dobila na poklon’ otvaranje pristupnih pregovora nije u stanju usvojiti proračun, kako bi omogućila kadrovsko jačanje institucija koje trebaju nositi poslove u pregovaračkom procesu i što je još poraznije nisu u stanju usvojiti proračun i dogovoriti reforme kako bi nam na raspolaganju bila sredstva iz Plana rasta u iznosu od oko dvije milijarde KM, upozorava Špago.

Naravno, zaključio je, aktivnosti SNSD-a, između ostalog i neusvajanja Proračuna za 2024. imaju za cilj potpuno urušavanje institucija BiH, a s druge strane nemamo adekvatan odgovor od “Trojke” na to antidržavno djelovanje.

BiH riskira gubitak milijardu eura zbog političkih igara

(Fena | Foto: Armin Durgut/PIXSELL)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.