BiH od subote ponovno pod sankcijama

BiH će od subote biti pod sankcijama Energetske zajednice, a uzrok je Federacija BiH, koja nije prihvatila “u tančine” dogovorena rješenja zakona na razini BiH o regulatoru, prijenosu i tržištu električne energije i plina, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač.

Kopač je napomenuo da je bio nazočan prilikom “pisanja svakoga detalja, zareza, točke” i dodao da sada sve izgleda kao da nije bilo ništa.

“Nažalost, ništa se nije promijenilo i sankcije stupaju na snagu automatski jer nismo dobili nikakvo obavještenje da je zakon usvojen. On, nažalost, nije ni počeo svoj put u Vijeću ministara BiH, ni kasnije u parlamentu”, rekao je Kopač za BHRT.

Dodao je da je teoretski moguće da pod sankcijama BiH bude onemogućen izvoz struje, mada je malo vjerojatno da će se to dogoditi.

“Ova situacija nije dobra za BiH jer je nitko više ne uzima ozbiljno. Sve što je obećano, krši se. BiH je potpisala dogovor sa EU o postupnom pridruživanju, ali na području energetike nema što pokazati. Tko će vjerovati BiH koja je članica neke zajednice i ne poštuje skoro ništa, da će poštivati nešto čemu se tek pridružuje. To je veoma negativan signal i to ne mogu razumjeti”, pojasnio je Kopač.

Uvođenjem sankcija Energetske zajednice u pitanje će biti dovedene desetine milijuna eura koje su namijenjene energetskom sektoru u BiH.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović ranije je pojasnio da je riječ o sankcijama koje su već bile ukinute u listopadu 2016. godine, prenosi Srna.

(www.jabuka.tv)
Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.