BiH: Od četvrtka veće cijene cigareta

U Bosni i Hercegovini od sutra će biti na snazi nove cijene cigareta.

Nove cijene su u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2015. godinu, koju je u listopadu ove godine usvojio Upravni odbor Uprave za neizravno oprezivanje (UIO).

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2015. godinu je definirano da će se od 1. siječnja 2015. godine na cigarete plaćati sljedeća akciza: proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta, te posebna akciza u iznosu od 52,50 KM za 1.000 komada, odnosno 1,05 KM za pakiranje od 20 komada, priopćeno je danas iz UIOBiH.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,00 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Akciza na duhan za pušenje u 2015. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne akcize na cigarete u 2015. godini i iznosi 80 KM po kilogramu, javlja Federalna novinska agencija.

Odluka o novim cijenama predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH s politikom akciza na cigarete u Europskoj uniji.

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duhana za pušenje dužni su popisati zalihe na dan 1. siječnja 2015. godine i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UNO do 10. siječnja 2015.godine.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

  • Najzgodnija zarada i punjenje buđžeta,nismo dugo ni osobne i vozačke mjenjali,vrijeme je,markice za zdravstvene isto super,poskupljenje struje,neznam zašto nam cjene usluga telekomunikacija ne dignete baš su niske.Potrošiš 16 km,račun ti doće 38 km,mislim na HT.Eronet,sramotna pljačka građana.Sram da vas bude političari,pred izbore med i mlijeko a vidi što nam se desi zadnji 15 dana poskupljenja.Vi prdonje sa 5.000 km primanja ovo nećete osjetiti ali umirovljenici sa 300 km hoće i te kako.Ali oni su stari i vjerovatno po vašim razmišljanjima ne trebaju ni živiti.BRAVO BANDO POLITIČKA.

  • Pa ljudi moji narod nema para,muči se posadi duhan pa nema ga komu prodat a duhan za cigare se uvozi……to je sve stvar interesa ovi veliki igrača da napune svoje džepove a narod ko j***.

  • Za gos 4. E da oće jedna štruca biti 100 KM pa ko voli nek izvoli. Ili litar mlika da bude bar 50 KM pa ko voli nek izvoli. Što ne uvedu poreze na ovu BANDU LOPOVSKU što imaju po deset stanova i vila a ne na jdni obični puk. Jer u konačnici nama je u tradiciji i kulturi da pušimo i pušilo se i pušit će se. Samo sada triba organizirat punjenje i proizvodnju cigareta

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.