BiH očekuje isporuku 1,2 milijuna cjepiva – Jabuka.tv

BiH očekuje isporuku 1,2 milijuna cjepiva

Bosna i Hercegovina je potpisala ugovor i izvršila uplatu avansa za 1.232.000 doza cjepiva, dok će Europska unija za zemlje zapadnog Balkana osigurati dodatne količine cjepiva u vrijednosti 70 milijuna eura.

BiH je naručila cjepiva putem mehanizma COVAX koje treba pokriti cijepljenje 20 posto stanovništva, a najavljena je i kupovina dodatnih količina cjepiva.

U skladu s relevantnim procedurama COVAX-a, cjepiva će biti postupno isporučivana zemljama, kako budu dobivale certifikate/dozvole za upotrebu od Svjetske zdravstvene organizacije, Eruopske agencije za lijekove i Agencije za lijekove u određenoj državi. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, nabavku cjepiva koordinira Ministarstvo civilnih poslova.

Za razliku od Bosne i Hercegovine, u Hrvatskoj, koja je članica Europske unije, već su počele isporuke cjepiva, dok je Srbija, osim sudjelovanja u COVAX-u, sklopila i izravne komercijalne sporazume o nabavci s proizvođačima cjepiva.

Nadležne institucije Bosne i Hercegovine su u stalnom kontaktu s Europskom komisijom i zemljama članicama EU u cilju osiguravanja dodatnih količina cjepiva kroz mehanizme EU, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.