BiH: Na otpadu završile novčanice vrijedne gotovo 500 milijuna KM

Lažnog je novca sve manje u optjecaju u BiH, dok je količina pravih novčanica koje se uništavaju i dalje jako velika, pokazuju podaci Centralne banke BiH.

Kako su naveli, prošle godine registrirana su ukupno 574 komada krivotvorenih novčanica svih valuta i apoena, za 77 manje u odnosu na prethodnu godinu, piše Večernji list BiH.

Kada je riječ o krivotvorenim novčanicama, u Centralnoj banci BiH tijekom 2023. registrirano ih je najviše u domaćoj valuti. Prethodni podaci pokazuju kako se najčešće krivotvore novčanice od 20 KM i kovanice od 1 KM.

Krivotvorene novčanice

Lani je registrirano 350 novčanica u domaćoj valuti čija je vrijednost 27.101 KM. Od krivotvorina ostalih valuta registrirana su 172 komada eura, 50 komada američkog dolara te po jedan falcifikat od 1000 franaka i 20 britanskih funta – naveli su iz Centralne banke BiH.

Kada je riječ o novcu domaće valute koji zbog raznih oštećenja više nije bio upotrebljiv, navode kako su prošle godine uništene kovanice i papirnati novac u vrijednosti od 495,87 milijuna KM, od toga 11,96 milijuna novčanica i 14.570 kovanica.

Kako su iz Centralne banke objasnili za Glas Srpske, količina i vrijednost uništenih novčanica i kovanica variraju po godinama, na što utječe mnogo čimbenika, a jedan od razloga je i količina zaprimljene gotovine nužne za optjecaj od komercijalnih banaka tijekom godine. Među ostalim, veliku ulogu imaju i situacije poput poplava, kada je povećan broj oštećenih novčanica, kao i privremeno obustavljanje uništavanja radi stanja strateških zaliha.

Evo kolika se inflacija očekuje u BiH

(www.jabuka.tv | Foto: Centralna banka BiH)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.