BiH na 74. mjestu na ljestvici “Svjetskog indeksa sreće”

S indeksom sreće od 42,4 Bosna i Hercegovina zauzela je 74. mjesto od ukupno 151 zemlje, zaključak je istraživanja u kojem se proučavalo koji dijelovi planete predstavljaju “oazu sreće”, a u obzir je uzeto nekoliko parametara.

Koristeći podatke iz “Svjetskog indeksa sreće” koji mjeri nivo blagostanja i sreće u svijetu, istraživanje je napravila stranica Muvhab, koja tvrdi da u ovom istraživanju bogatstvo i novac ne igraju apsolutno nikakvu ulogu, prenose Nezavisne novine.

Tri parametra su ključna za ovo istraživanje: nivo blagostanja (gdje je BiH dobila ocjenu 4,7), očekivani životni vijek te ekološki aspekt.

Indeks sreće mjeri se bodovima, gdje 20 predstavlja najnižu ocjenu i označava najnesretnije zemlje, do maksimalnih 65 indeksnih bodova, što znači da je BiH u “zlatnoj sredini”. Na prvom mjestu nalazi se Kostarika, a u stopu je prate Vijetnam i Kolumbija.

Primjera radi, znatno ekonomski moćnije Sjedinjene Države su tek na 104. poziciji.

Zanimljivo je da su zemlje u kojima su prava žena znatno ograničena, poput Saudijske Arabije, visoko kotirane na listi, a razlog tome je što taj parametar nije uzet u obzir prilikom istraživanja.

(Bljesak.info)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.