BiH još uvijek ima velike količine naoružanja

Zapovjednik EUFOR-a, general Dieter Heidecker, sastao se s veleposlanikom SAD-a, Patrickom  Moonom, u Veleposlanstvu SAD-a, gdje su razgovarali o  ključnim ciljevima u 2013. godini.

Tijekom razgovora ispostavilo se da imaju isto mišljenje o nastavku aktivnosti na pružanju podrške Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH) u osposobljavanju i obuci i hitnoj potrebi za uklanjanjem viška naoružanja i municije u BiH.

Već je postignut značajan napredak u procesu profesionalizacije OSBiH i ta aktivnost se mora nastaviti kako bi se omogućilo značajnije sudjelovanje OSBiH u pogledu brojnosti i djelokruga aktivnosti u međunarodnim misijama, kao što su misija ISAF u Afganistanu i misije UN-a.

Oružane snage BiH koje već sudjeluju u misiji ISAF pokazuje visoke profesionalne standarde i takvo sudjelovanje u značajnijem obimu bi pomoglo da se pokaže da je BiH podobna za članstvo u euroatlantskim integracijama.

Problemi u vezi sa skladištenjem i zaštitom vеlikih količina viškova naoružanja i municije, čije se stanje pogoršava, u BiH su dobro poznati, a pošto postaju sve ozbiljniji,  potrebno je djelovati odlučno.

Trenutno je veliki broj vojnog osoblja angažiran na zadacima čuvanja lokacija s viškovima naoružanja i municije, a smanjenje broja ovih dužnosti omogućilo bi da to vojno osoblje bude raspoređeno na produktivnije profesionalne vojne zadatke i obuku.

Sugovornici su se složili da OSCE, NATO, EUSR i druge zainteresirane zemlje i međunarodne organizacije imaju prilično usuglašen stav po pitanju podrške provođenja dogovora vezanih za pomoć OSBiH u osposobljavanju i obuci i programu za uklanjanje viškova municije i naoružanja. Ovakav kooperativan pristup glavnih aktera omogućuje da se izbjegne dupliranje napora i spriječi rasipanje ionako nedovoljnih sredstava, navodi se u priopćenju iz EUFOR-a.

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.