BiH izvozi pšenicu, a nema je dovoljno ni za vlastite potrebe

Dok nadležni danima uvjeravaju da BiH ima dovoljno pšenice i da neće doći do nestašice, izvoz žitarica iz BiH funkcionira neometano.

Od početka godine izvezeno je gotovo 6.000 tona pšenice. Nadležni ističu da je riječ o manjim količinama i najavljuju mjere u slučaju da dođe do pretjeranog izvoza.

Dok zemlje u okruženju zatvaraju granice za izvoz pšenice, izvoz žitarica iz BiH teče neometano. Iako je riječ o manjim količinama, izvoz nije stao, javlja BHRT.

Izvezli smo proizvoda iz tarife broj deset, odnosno žitarica, iz tarifnog broja broj deset 5.379 tona u vrijednosti od 3,7 milijuna maraka i taj izvoz je išao u Hrvatsku, Italiju i Crnu Goru, rekao je za BHRT glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Za poljoprivrednike su ovi podaci zabrinjavajući, jer, kako kažu, imajući u vidu stanje na terenu, pšenice nemamo dovoljno ni za vlastite potrebe, a kamoli za izvoz, ma kolike god količine da su u pitanju.

Mi nemamo potrebe izvoziti, dovoljno je da se ovdje samelje i da je potroše domaći proizvođači. Sad su se svi sjetili nas kad je došlo do nedostatka hrane, izjavio je Savo Bakaljić iz Udruge poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

Iz Vijeća ministara novinari državne televizije nisu uspjeli saznati razmatra li se zabrana izvoza pšenice. Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske ranije su rekli da prate situaciju.

Vlada Republike Srpske će sigurno reagirati sukladno svim događanjima i poremećajima. Ako bi bilo povećanog odlijeva, moglo bi se pristupiti mjerama poput onih koje su uvele Srbija i Mađarska da bi se spriječio izvoz, kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Iako nadležni uvjeravaju da nestašice neće biti, količine o kojima se govori uglavnom su u vlasništvu privatnih mlinova.

To nije pšenica robnih rezervi ni države, pa sad može upravljati njome kako hoće. Privatna imovina, ljudi gledaju gdje je skuplje tu i prodaju. Ne znam ima li izlaza, ali potražnja je ogromna i vidim da nijedan mlin u Bijeljini ne može samljeti koliko može prodati, rekao je za BHRT Boško Radić iz Udruge poljoprivrednika sela Semberije i Majevice.

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje, uvezeno je skoro 90.000 tona pšenice, najviše iz Srbije i Mađarske, dok se najviše izvozilo u Hrvatsku.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.