BiH: Izuzeto 1.500 kutija cigareta švercanih pod haubom

Službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH na magistralnom putu Sarajevo – Tuzla privremeno su izuzeli veću količinu cigareta.

Iz UNO su priopćili da su cigarete, koje nisu bile označene zakonom predviđenim trošarinskim markicama, pronađene u putničkom motornom vozilu, kojim je upravljala osoba inicijala B. R.

Kontrola je izvršena na magistralnom putu Sarajevo – Tuzla, a proveli su je ovlašteni službenici UNO iz Odsjeka za sprječavanje krijumčarenja u Regionalnom centru Tuzla u suradnji sa službenicima MUP-a TK-a – PS Kladanj.

Izvršenom kontrolom vozila, uz pomoć opreme koju je donirala Vlade SAD-a, putem programa EXBS, otkrivena je veća količina cigareta koje su bile sakrivene u putničkom motornom vozilu.

Riječ je o 1.000 kutija cigareta ”trokadero” i 500 kutija cigareta ”FM”, koje su bile namijenjene crnom tržištu u Bosni i Hercegovini, jer nisu bile obilježene trošarinskim markicama UNO.

Protiv počinitelja opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnoga postupka.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: