BiH: Institut smanjio ili ukinuo prava za 11.665 branitelja

Od početka revizije braniteljskih prava u FBiH do kraja prošle godine liječničkom povjerenstvu Instituta za medicinsko vještačenje, po Zakonu o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite, dostavljeno je 45.430 predmeta, piše Večernji list BiH.

Od tog broja, do kraja prošle godine dani su nalazi i mišljenja u ukupno 40.598 predmeta, navodi se u informaciji o provedbi Zakona o provođenju kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite za razdoblje listopad – prosinac 2017.

Zaključno s 31. prosinca 2017. na Institutu su se nalazila 4832 predmeta u kojima nije okončano medicinsko vještačenje, a riječ je o predmetima osobne invalidnine.

Utvrđivanje invalidnosti

Od 40.598 danih nalaza i mišljenja, postoci invaliditeta po nalazima i mišljenjima liječničkog povjerenstva u predmetima osobne invalidnine isti su u 28.380 predmeta, veći u 553, manji u 7237 te ukinuti u 4428 predmeta.

Od ukupno danih 28 nalaza i mišljenja u predmetima obiteljske invalidnine (uzročno-posljedična veza između smrti RVI i osnove po kojoj mu je bilo priznato svojstvo RVI i nesposobnost za privređivanje), stanje u odnosu na utvrđeno konačnim odlukama isto je u 23, a ukinuto u 5 predmeta.

U 4. tromjesečju 2017. od ukupno 2038 nalaza i mišljenja danih u ovom razdoblju, sve u predmetima osobne invalidnine, postoci invaliditeta po nalazima i mišljenjima liječničkog povjerenstva u odnosu na utvrđene konačnim odlukama, isti su u 1559 predmeta, veći u 38, manji u 302 te ukinuti u 139 predmeta.

Ortopedski dodatak

Ortopedski dodatak do 31. prosinca 2017. razmatran je u ukupno 8276 predmeta korisnika prava na osobnu invalidninu, pri čemu je: postojeći stupanj potvrđen u 6920 predmeta, povećan stupanj ortopedskog dodatka u 82 predmeta, smanjen u 146, ukinut u 975 te prvi put utvrđen u 153 predmeta.

U 4. tromjesečju 2017. ortopedski dodatak razmatran je u ukupno 402 predmeta korisnika prava na osobnu invalidninu, pri čemu je postojeći stupanj potvrđen u 340 predmeta, povećan u 8, smanjen u 20 te ukinut u 26 predmeta i prvi put utvrđen u 8 predmeta.

Dodatak za njegu i pomoć druge osobe do kraja prošle godine je razmatran u 831 predmetu korisnika prava na osobnu invalidninu, pri čemu je postojeći stupanj tuđe njege potvrđen u 742 predmeta, povećan u 10, smanjen u 39, ukinut u 33 te prvi put utvrđen u 6 predmeta.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

  • Pobijte nas sve tako je najbolje nećete više nikomu morat ništa isplaćivat kako je potralo dok se ovo završi pola nas neće bit još ovako kako se radi Bože sačuvaj

  • to je trebalo skiniti ima 10 godina bogami pravom branitelju nije skinilo ni smaljilo meni ostalo isto a sad natraj ove zapovijednike i dokture i la<zne uinvalide da vrate svaki fening tako skida isto i muslimanim

  • Dijsgnoza 95 god ptsp dva povrsinska gelera izvadjeni na terenu 4 godine terena nista ne prizna sandrk stojic I ostali placenici meni je se odbilo oglavu a injima ce

  • Ja mislim da bi ti volio samo da se nasim skine a muslimanim bi ti rado ostavio. Po cemu si ti pravi branitelj a drugi lazni, jel zato sto su ti ostavili isto ili sto si dobru vezu nasa.

  • PRAVA ISTINA UKIDA SE I SMANJUJE PRAVIM RVI,A DAJE SE PRAVO KOGA ŠALJU MINISTRI ,TUŽIOCI ,DOKTORI,,,,,,,,A PRAVI RVI MORA SVOJA PRAVA TRAŽITI NA SUDU,LAKŠE UNIŠTITI TJ SMANJITI DRŽAVU BOSNU ,,,,,,,,MILJATSKA TIHO TECE ,MARKALE,SREBRENICA,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.