BiH ima više od 1,3 milijuna Facebook korisnika

U Bosni i Hercegovini postoji više od milijun i 340 tisuća korisnika Facebooka, što nas svrstava na 75. mjesto u svijetu i 28. u Europi. Da je najpopularnija svjetska društvena stranica vrlo popularna i u našoj zemlji svjedoči i podatak kako 28,36 posto od ukupnog stanovništva, i čak 90,95 online zajednica u BiH koristi Facebook.

Zanimljiv je i podatak kako je samo u posljednjih šest mjeseci otvoreno čak 41.980 novih Facebook profila. Sve ovo pokazuje kako i naša zemlja polako hvata korak za Europom i svijetom kada je u pitanju korištenje interneta i društvenih mreža, te je ovo jedna od rijetkih kategorija u kojoj nismo na samom dnu.

Ako nadalje pratimo istraživanje koje je provela internet stranica Socialbakers, 54 posto korisnika Facebooka u našoj zemlji su muškarci, a 46 posto žene. Najzastupljenija dobna skupina korisnika Facebooka je ona od 18 do 24 godine – njih je 31 posto. Najmanje je onih u dobi iznad 55 godina – svega četiri posto.

Zanimljivi su i podaci koje su najpopularnije stranice, odnosno stranice s najviše “lajkova” kada je u pitanju BiH. Prvi na popisu jest Facebook profil bh. nogometne zvijezde Edina Džeke, zatim pjevačice Severine, stranica fenserka.com te profili nogometaša Miralema Pjanića i Vedada Ibiševića.

Što se tiče zemalja regije, najbolje je plasirana Srbija koja je na 46. mjestu s 3,5 milijuna korisnika, zatim Hrvatska na 70. mjestu s 1,5 milijuna korisnika. Iza naše zemlje nalaze se Albanija na 79., Makedonija na 83., Slovenija na 90. te Crna Gora na 115. mjestu.

Po podacima Socialbakersa, više od 935 milijuna stanovnika planeta Zemlje koristi tu globalnu društvenu mrežu. Najviše korisnika na svijetu ima u SAD-u – 164 milijuna, a slijede Brazil i Indija, dok ih je najmanje u Vatikanu gdje je zabilježeno 20 Facebook profila.

Od europskih zemalja, najviše Facebook korisnika ima Velika Britanija – 39,5 milijuna, a slijede Turska, Francuska i Njemačka. Brojke se odnose na registrirane korisnike, što podrazumijeva da je među njima i određen broj neaktivnih profila i korisnika s više otvorenih profila.

Što se tiče društvene mreže Twitter, najviše sljedbenika imaju pop zvijezde. Prva je Lady Gaga (29 milijuna), slijede Justin Bieber, Katy Perry, Rihanna i Britney Spears. Među prvih deset je i američki predsjednik Barack Obama čije Twitter upise prati 19 i pol milijuna ljudi. (Bljesak.info)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.